586
Ο υπουργός Εξωτερικών στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη | INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Η τοξικότητα να μη δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 13:23
Ο υπουργός Εξωτερικών στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη
|INTIMEnews

Δένδιας στη Βουλή: Η τοξικότητα να μη δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 13:23

Την πεποίθηση ότι «σε κλίμα ομόνοιας στα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξακολουθήσει να τα προασπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο και στη δεύτερη τετραετία της», εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου για την εθνική ομοψυχία.

«Εχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τις πολλές φορές που διχαστήκαμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από τη διάρκεια του αγώνα μας για ανεξαρτησία, το 1915, το 1922, το 1944. Εχω την πεποίθηση ότι αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν. Και θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα, που φαίνεται να διαμορφώνεται ενόψει της προεκλογικής περιόδου, να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε αυτήν την εθνική ομοψυχία», ήταν το μήνυμα που θέλησε εκπέμψει ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η ελληνική διπλωματία έχει μπει με σταθερό βήμα στον 21ο αιώνα, η χώρα αλλάζει, πάμε μπροστά».

«Βεβαίως», αναγνώρισε,  «υπάρχουν, όπως θα υπάρχουν πάντα, λάθη και παραλείψεις. Εμείς δεν διεκδικούμε κανένα αλάθητο, όπως ίσως άλλοι ιδεολογικοί χώροι. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα επικοινωνίας και έχουμε πάντα ανοιχτά αυτιά και καλή διάθεση απέναντι στην καλόπιστη κριτική και στον διάλογο».

«Η εθνική στρατηγική δεν ανήκει αποκλειστικά, σε κανένα κόμμα και σε καμία κυβέρνηση. Αυτά τα οποία εφαρμόζει η κάθε κυβέρνηση αφορούν το σύνολο του κράτους, το σύνολο του έθνους», επεσήμανε για να επαναλάβει ότι «η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη».

«Η Ελλάδα -σημείωσε- είναι μια χώρα που και ψήλωσε και μεγάλωσε και αυτό είναι μια ιστορική ακρίβεια. Η πρώτη φορά που εθνική επικράτεια μεγάλωσε από το 1947. Αυτές οι επιτυχίες φέρουν τη σφραγίδα της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δημιουργούν εθνικά κεκτημένα όμως. Οχι κομματικά κεκτημένα και το Κοινοβούλιο πρέπει να στηρίζει και να ενισχύει προς αυτήν την κατεύθυνση, με στήριξη διακομματική και συγχρόνως υπερκομματική. Μακριά από τις μικρές σκοπιμότητες».

Και κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Δένδιας είπε για την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και την επικείμενη εκλογική μάχη:

«Νομίζω ότι μπορώ να ζητήσω από τους συναδέλφους ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σήμερα και από την ελληνική κοινωνία ψήφο εμπιστοσύνης στις επερχόμενες εκλογές».

Καμία πρόκληση αναπάντητη

Στην αναφορά του στα ελληνοτουρκικά και τις απειλές που εκτοξεύει καθημερινά σε βάρος της χώρας μας ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του, ο Νίκος Δένδιας  διεμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε επιστολή, σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη δήλωση αλλά και σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη συμφωνία, σε κάθε σε βάρος μας ρητορική. Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν».

«Θα συνεχίσουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα, βασισμένα όμως πάντα στο διεθνές Δίκαιο, τις ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, γιατί δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε αντεγκλήσεις στο επίπεδο του παραλογισμού. Η Ελλάδα, οι Δημοκρατίες γενικά, δεν απαντούν στην προπαγάνδα με προπαγάνδα. Αλλωστε αυτό χωρίζει τον δημοκρατικό κόσμο από τον αυταρχισμό. Εμείς απαντάμε με την αλήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Εμείς –τόνισε– στεκόμαστε δίπλα με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας, αυτούς που δεν αμφισβητούν τις συνθήκες, αυτούς που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της, που απορρίπτουν τις φαντασιοπληξίες και που δηλώνουν το αυτονόητο. Ότι η λογική του 19ου αιώνα, της εποχής των κανονιοφόρων, έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει».

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι  η αντίληψη, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, είναι ότι ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη, θέλει σταθερότητα και θέλει συνεργασία με την Ελλάδα, στη συντριπτική του πλειοψηφία, γιατί αυτά θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...