637
Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης κατευθύνεται στο Time Warner Center του Μανχάταν επειδή ένα ύποπτο δέμα έφθασε στα γραφεία του ειδησεογραφικού δικτύου CNN | REUTERS/Kevin Coombs

Δέματα-βόμβες: ποιος μιμείται τον Unabomber και για ποιον λόγο;

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 22:23
Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης κατευθύνεται στο Time Warner Center του Μανχάταν επειδή ένα ύποπτο δέμα έφθασε στα γραφεία του ειδησεογραφικού δικτύου CNN
|REUTERS/Kevin Coombs

Δέματα-βόμβες: ποιος μιμείται τον Unabomber και για ποιον λόγο;

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 22:23

Πακέτα-βόμβες στις ΗΠΑ στέλνουν οι μιμητές του αλήστου μνήμης Unabomber, γράφει η Corriera della Sera. Και αναρωτιέται «τι είδους βομβιστές» μπορεί να είναι αυτοί που το τελευταίο τριήμερο ξύπνησαν στους Αμερικανούς τον τρομοκρατικό εφιάλτη, λίγο πριν ο δράστης των τρομοπακέτων συλληφθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη σύλληψη του εν λόγω, ίσως εμφανιστεί, αργότερα, κάποιος άλλος, με παρόμοια δράση. Η απορία, όμως, θα παραμένει ίδια: είναι αναρχικοί, ξενοφοβικοί, υποστηρικτές του ισλαμιστικού ISIS;

Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει τη συχνότητα του φαινομένου στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας δύο ενδιαφέροντα στοιχεία: ότι το 2016 εστάλησαν 969 τέτοια εκρηκτικά δέματα και ότι τα υλικά κατασκευής τους μπορεί να τα προμηθευτεί ο καθένας από το οποιοδήποτε σουπερμάρκετ.

Ετσι, εξάγει το συμπέρασμα ότι οι βόμβες αυτού του τύπου -όπως αυτές που είχαν ως παραλήπτες τον Σόρος, τον Ομπάμα, την Κλίντον και άλλα επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών- είναι σύνηθες φαινόμενο στις ΗΠΑ και ότι ο εκάστοτε αποστολέας τους δεν έχει απαραιτήτως ιδεολογικό κίνητρο.

Σκύλος της Αστυνομίας επιχειρεί στη Νέα Υόρκη αναζητώντας την οσμή των εκρηκτικών (REUTERS/Shannon Stapleton)

Οι επιστολοβόμβες εμπίπτουν σε μία μάλλον κοινή κατηγορία βίας στην Αμερική, σημειώνει. Το αναγνωρίσιμο του στόχου, πάντως, διευκολύνει το μπούγιο των ΜΜΕ που δίνουν τεράστια κάλυψη στο γεγονός της αποστολής των βομβών φωτίζοντας το εκάστοτε πολιτικοκοινωνικό κλίμα που τις πυροδοτεί.

Η παρανοϊκή υπόθεση Τεντ Κατζίνσκι

Το ψευδώνυμο Unabomber δόθηκε στον αμερικανό τρομοκράτη Τεντ Κατζίνσκι ο οποίος, από το 1978 και έως τη σύλληψή του από το FBI, το 1996, έστελνε με το ταχυδρομείο εκρηκτικά δέματα σε επωνύμους και ισχυρούς, ακαδημαϊκούς κυρίως.

Ο Τεντ Κατζίνσκι, ο επονομαζόμενος  Unabomber, «ησύχασε» και σταμάτησε να σκοτώνει δι’ αλληλογραφίας όταν δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν το «μανιφέστο» του… (WIKIMEDIACOMMONS)

Ο Unabomber κατάφερε να σκοτώσει τρεις και να τραυματίσει 23 ανθρώπους. Το «μανιφέστο» του περί του… μέλλοντος της βιομηχανικής κοινωνίας  δημοσιεύτηκε στα έντυπα New York Times και The Washington Post τον Σεπτέμβριο του 1995. Τεχνοφοβικός και οπαδός της «επιστροφής στη φύση», ο Κατζίνσκι είχε περάσει τη ζωή του σαν ερημίτης σε ένα απομονωμένο καλύβι στη Μοντάνα, χωρίς νερό και ηλεκτρικό… Η περίπτωσή του έμεινε αξέχαστη στις ΗΠΑ και ο ταραγμένος βίος του αποτέλεσε το θέμα πολλών μελετών.

«Δημοφιλή» τα πακέτα-βόμβες

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 σημειώθηκαν 969 ταχυδρομικές αποστολές βομβών στις ΗΠΑ, για την κατασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί εκρηκτικά διαφόρων τύπων. Ο αριθμός τους ήταν  μικρότερος από εκείνον του προηγουμένου έτους, όταν είχαν αποσταλεί 1.739 βόμβες. Βάσει των δεδομένων υπάρχει ποικιλία κινήτρων στο φαινόμενο και ένα κοινό σημείο, ο στόχος: όλοι οι βομβιστές θέλουν να «κλείσουν λογαριασμούς» με τον παραλήπτη του πακέτου τους.

Μερικά επιπλέον παραδείγματα

Ο Ερικ Ράντολφ, γράφει η ιταλική εφημερίδα, πυροδότησε μια βόμβα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Ατλάντα, το 1996, και διέφυγε στα δάση έως το 2003. Το κίνητρό του; Ηταν κατά των εκτρώσεων. Η ιδεολογία δεν είχε καμία σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε ο Μαρκ Κόντιτ στο Οστιν του Τέξας, τον Μάρτιο του 2018, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας πέντε. Αργότερα, ένας ιδιοκτήτης «σαλονιού ομορφιάς» στην Καλιφόρνια σκοτώθηκε από την έκρηξη ενός δέματος που περιέχει βόμβα.

Στις ΗΠΑ οι παραπάνω περιπτώσεις θεωρούνται «εσωτερική τρομοκρατία».

Δείτε ένα βίντεο για τον βομβιστή του Τέξας:

VIDEO: Who is Mark Anthony Conditt, the Suspected Austin Bomber?

Here’s what you need to know about Mark Anthony Conditt, the suspected Austin bomber.http://bit.ly/2purGRa

Geplaatst door FOX23 News op Woensdag 21 maart 2018

Δείτε δύο βίντεο από τη βομβιστική επίθεση στην Ατλάντα, στις 27 Ιουλίου 1996, όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 111:

Εκρηκτικά βεβαίως έχουν βρεθεί στην κατοχή «αντικαθεστωτικών» της άκρας Δεξιάς, της αναρχίας, αλλά και στην κατοχή δραστών επιθέσεων σε σχολεία, όπως είναι οι δύο δολοφόνοι του Κολουμπάιν που είχαν πειραματιστεί σε «εκρηκτικούς σωλήνες».

Συνήθως στα δέματα-βόμβες οι κάθε λογής εγκληματίες χρησιμοποιούν μεταλλικά δοχεία που κλείνουν με βίδες, ενώ κάποιες φορές τα γεμίζουν και με καρφιά ώστε να επιτύχουν διασπορά κατά την έκρηξη και συνεπώς περισσότερα πλήγματα. Ενεργοποιούν τις βόμβες τους με κινητό τηλέφωνο ή με χρονοδιακόπτη. Τα υλικά κατασκευής τους είναι εφικτό να αγοραστούν οπουδήποτε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...