256
Αεροσκάφη της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Βερολίνου | REUTERS/Fabrizio Bensch

Δεκτή έκανε η Lufthansa τη διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 21:08
Αεροσκάφη της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Βερολίνου
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Δεκτή έκανε η Lufthansa τη διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 21:08

Η Lufthansa έκανε αποδεκτή την πρόταση οικονομικής βοήθειας της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Την Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της αεροπορικής εταιρείας συμφώνησε σχεδόν ομόφωνα (με 98,4%) στη συμμετοχή του κράτους με ποσοστό 20% ως αντάλλαγμα για πακέτο στήριξης ύψους εννέα δισ. ευρώ και πιστώσεις έως και τριών δισ.

Ως την Τετάρτη δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι στην έκτακτη ΓΣ που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου θα συγκεντρώνονταν το αναγκαίο όριο των 2/3 των ψήφων, αναφέρει η Deutsche Welle.

Η συμφωνία κατέστη εφικτή μετά την αλλαγή στάσης του μεγαλομετόχου Χέρμαν Τίλε, ο οποίος, όπως είπε, προέταξε τελικά το συμφέρον των εργαζομένων. Ο Τίλε κατέχει το 15% των μετοχών, και μέχρι πρότινος απέρριπτε την εμπλοκή του δημοσίου.

Η πρόταση του Βερολίνου είχε λάβει προηγουμένως και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξέτασε τα θέματα ανταγωνισμού και επέβαλε στην γερμανική αεροπορική εταιρεία να παραχωρήσει σε ανταγωνιστές της δικαιώματα προσγείωσης και απογείωσης (slots) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

Ακόμη πάντως και με την κρατική βοήθεια, η εταιρεία έχει ήδη επισημάνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να παραμείνει χαμηλή για χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, η διοίκηση κατέληξε σε συμφωνία και με το συνδικάτο των γερμανών συνοδών αέρος, για οικονομικές περικοπές ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2023, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απολύσεις.

Πριν λίγες εβδομάδες η διοίκηση της Lufthansa είχε γνωστοποιήσει ότι από τις 138.000 θέσεις εργασίας του ομίλου σε όλο τον κόσμο οι 22.000 είναι πλεονάζουσες, από αυτές οι 11.000 είναι στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...