352
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της Curevac για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Curevac: Η BioNTech μάς έκλεψε την τεχνολογία mRNA για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 19:51
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της Curevac για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Curevac: Η BioNTech μάς έκλεψε την τεχνολογία mRNA για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 19:51

Στις δικαστικές αίθουσες θα λύσουν τις διαφορές τους για την τεχνολογία mRNA, με την οποία δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό, οι δύο γερμανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας Curevac και BioNTech.

Κι αυτό διότι η πρώτη κατηγορεί τη δεύτερη ότι της έκλεψε την τεχνολογία παρασκευής του εμβολίου και ακολούθως, όπως είναι γνωστό, συνεργάστηκε με τη Pfizer για την παγκόσμια παραγωγή και διανομή του.

Η Curevac, όπως γράφει η βρετανική Telegraph, μήνυσε την κατασκευάστρια εμβολίων BioΝΤech, καθώς ισχυρίζεται ότι πήρε τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις εμβολίων για τον κορονοϊό, αφότου «έσπασε» πατέντα της, για την οποία είχε κατοχυρωμένο δίπλωμα ερασιτεχνίας.

Η αγωγή στρέφεται κατά της BioΝΤech και των δύο θυγατρικών της, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της Curevac απαιτεί «δίκαιη αποζημίωση για την παραβίαση συγκεκριμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του εμβολίου για τον κορονοϊό από την BioNTech και τη Pfizer».

Σύμφωνα με την Curevac, η εταιρεία γνώριζε εδώ και καιρό τη φερόμενη παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της, ωστόσο οι συνθήκες ήταν τέτοιες που επέβαλλαν τη σιωπή. Οχι πια, όμως. «Στην κορύφωση της πανδημίας, κανείς από εμάς δεν θα σκεφτόταν να επισημάνει την παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Τώρα, που υπάρχει καλύτερος έλεγχος της πανδημίας, πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος της Curevac. «Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστά με τη μορφή δίκαιης αμοιβής», τόνισε ο ίδιος.

Συνεχίζεται κανονικά η παραγωγή του εμβολίου

Η Curevac ανέφερε ότι πρόκειται για τη διεκδίκηση των «δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από περισσότερες από δύο δεκαετίες πρωτοποριακής εργασίας στην τεχνολογία mRNA, οι οποίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού». Παράλληλα, πάντως, δεν κατέθεσε αίτηση με την οποία να ζητά την παύση της εμπορικής διάθεσης του εμβολίου μέχρι τη στιγμή που θα εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Η Curevac, ενώ τους πρώτους μήνες της πανδημίας φαινόταν ότι θα αναπτύξει ένα από τα σημαντικότερα εμβόλια, τελικά έμεινε αρκετά πίσω, επειδή το σκεύασμά της δεν αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματικό. Η εταιρεία, με έδρα το Τίμπινγκεν της Γερμανίας, επιχειρεί τώρα να παρασκευάσει ένα νέο αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline.

Η BioNTech, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Curevac.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...