583
Εμβόλιο σε σπρέι για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Κίνα και Ινδία ενέκριναν εισπνεόμενο και ρινικό εμβόλιο για την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 21:00
Εμβόλιο σε σπρέι για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Κίνα και Ινδία ενέκριναν εισπνεόμενο και ρινικό εμβόλιο για την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 21:00

Το πρώτο ρινικό εμβόλιο (λήψη με ψεκασμό από τη μύτη) για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid ενέκρινε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Κίνα είχε εγκρίνει το πρώτο παγκοσμίως από του στόματος εισπνεόμενο εμβόλιο (χορήγηση με ψεκασμό στον φάρυγγα και δυνατή εισπνοή).

Η τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί και στις δύο περιπτώσεις, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, καθώς όπως όλα δείχνουν, οι νέες φαρμακοτεχνικές μορφές έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των ενέσιμων εμβολίων.

Το βασικό πλεονέκτημα που έχουν και τα δύο εμβόλια, είναι ότι δημιουργούν τοπικά αντισώματα στον λαιμό και τη μύτη, δηλαδή στις δύο βασικές οδούς που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό και να τον μολύνει, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σε αντίθεση, τα ενέσιμα εμβόλια δημιουργούν ελεύθερα αντισώματα στον οργανισμό, τα οποία όπως έχει αποδειχθεί, δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν τον κορονοϊό, βέβαια σε μικρότερο βαθμό από τους ανεμβολίαστους.

Αρα, οι δύο νέοι τύποι μη ενέσιμων εμβολίων δίνουν ελπίδες ότι κλειδώνουν τον ιό έξω από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα μειώνουν το ποσοστό βαριάς νόσησης και θανάτου από τη λοίμωξη Covid.

Επίσης, μπορούν να αποθηκευτούν και να μεταφερθούν πιο εύκολα από τα ενέσιμα εμβόλια, καθώς δεν απαιτούνται ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και συντηρούνται σε θερμοκρασία που έχει απλό οικιακό ψυγείο.

Το εμβόλιο στην Ινδία, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Bharat Biotech σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, έχει εγκριθεί ως βασικό σκεύασμα, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις και όχι ως ενισχυτική δόση.

Η τεχνολογία του είναι σχεδόν η ίδια με αυτή του ενέσιμου εμβολίου της AstraZeneca και στόχοι του είναι η αποτροπή της μετάδοσης του ιού, όπως επίσης και να μην φτάσει στους πνεύμονες, όπου όταν αρχίζει να αναπαράγεται υπάρχει κίνδυνος βαριάς νόσησης.

Ρινικό εμβόλιο στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας ενέκρινε το Ad5-nCoV, το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας CanSino για επείγουσα χρήση. Το συγκεκριμένο σκεύασμα, σύμφωνα με την εταιρία, χορηγείται ως ενισχυτική δόση.

Το εμβόλιο είναι μια νέα εκδοχή του εμβολίου της CanSino για την Covid, το οποίο ήταν το πρώτο στον κόσμο που υποβλήθηκε σε δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάρτιο του 2020 και αφού κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2021 έχει χορηγηθεί στην Κίνα, το Μεξικό, το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ουγγαρία.

Το αρχικό μονοδοσικό εμβόλιο της CanSino βρέθηκε ότι είναι 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων που προκαλεί η λοίμωξη Covid-19 και 91% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσησης, αλλά δεν έχει τόσο καλή αποτελεσματικότητα όπως τα εμβόλια της Sinovac Biotech και της κρατικής Sinopharm Group που χρησιμοποιούνται επίσης και εκτός Κίνας. Αυτές οι δύο εταιρείες, μάλιστα, αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες από τις 770 εκατομμύρια δόσεις που έχει αποστείλει η Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο.

Το εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, με στόχο να εκθέσει το ανοσοποιητικό σύστημα στον κορονοϊό, είναι παρόμοιο με τα σκευάσματα που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και τη Johnson & Johnson, δηλαδή λειτουργούν με βάση τον τροποποιημένο ιικό φορέα.

Το εισπνεόμενο σκεύασμα μπορεί να διεγείρει την κυτταρική μνήμη και να προκαλέσει ανοσία ενισχύοντας την προστασία χωρίς ενδομυϊκή ένεση, υποστηρίζει η εταιρία. Οι φαρμακευτικές εταιρίες εξετάζουν την ανάπτυξη εισπνεόμενων εκδόσεων εμβολίων για την τόνωση των αντισωμάτων στους ιστούς της μύτης και των αεραγωγών και την άμυνα του οργανισμού έναντι του κορονοϊού. Αυτά τα εμβόλια δεν απαιτούν τη χρήση βελόνας και για τη χορήγησή τους δεν χρειάζεται ιατρικό προσωπικό, γεγονός που διευρύνει τη χρήση τους από άτομα που διστάζουν να εμβολιαστούν, σχολιάζει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...