575
Αχτίδα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης μετά την «καταιγίδα» το 30ετές του ελληνικού Δημοσίου, εκτιμά ο αρθρογράφος | Protagon editors

Bloomberg: Aχτίδα φωτός στην Ευρώπη η Ελλάδα με το 30ετές

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 16:18
Αχτίδα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης μετά την «καταιγίδα» το 30ετές του ελληνικού Δημοσίου, εκτιμά ο αρθρογράφος
|Protagon editors

Bloomberg: Aχτίδα φωτός στην Ευρώπη η Ελλάδα με το 30ετές

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2021, 16:18

Αχτίδα φωτός για ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτηρίζεται σε άρθρο του Μάρκους Ασγουορθ (Μarcus Ashworth) για το Bloomberg, η άκρως επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου – η πρώτη για την Ελλάδα από το 2008.

Η ελληνική επιτυχία της έκδοσης αυτού του ομολόγου μακράς διαρκείας δημιουργεί αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, είναι η βασική εκτίμηση του Ασγουορθ.

Αν και βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες τελευταία στη μάχη του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να υφίστανται μεγάλη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα να έχουν πυροδοτήσει σειρά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι διεθνείς επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση έναντι της Ελλάδας, που επλήγη σοβαρά από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία, σημειώνεται στην αρχή του άρθρου.

Η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει ο αρθρογράφος της στήλης Bloomberg Opinion που καλύπτει θέματα ευρωπαϊκών αγορών, κατάφερε να εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα, ένα επίτευγμα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαδικασία επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Το μεταφρασμένο πλήρες κείμενο του Bloomberg

Εν μέσω αλλεπάλληλων πρωτοσέλιδων για νέα lockdown και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που διαρκώς σκοντάφτει, είναι εύκολο να αφεθεί κανείς στην απαισιοδοξία πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή στην εξέλιξη αυτής της πανδημίας. Από πλευράς αγορών όμως τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες αχτίδες φωτός που σπάνε το σκοτάδι.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δυσκολίες τελευταία, καθώς δίνει τη μάχη του κορονοϊού, με τα νοσοκομεία της να υφίστανται μεγάλη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε να έχουν πυροδοτήσει μια σειρά βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στην χώρα, που επλήγη σοβαρά από την κρίση του ευρώ πριν από μια δεκαετία.

Η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει ένα 30ετές ομόλογο αυτή την εβδομάδα, ένα επίτευγμα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαδικασία επανένταξης της χώρας στις αγορές. Τίποτα δεν μαρτυρά την πλήρη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο η έκδοση ενός ομολόγου μακράς διαρκείας. Σε επίπεδα δεκαπλάσια σε σχέση με το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ (3 δισ. δολάρια), η ζήτηση είναι μεγάλη για κάτι που ακόμα θεωρείται το κρατικό ομόλογο με την υψηλότερη απόδοση στην ευρωζώνη – αν και η μικρότερη του 2% απόδοση του 30ετούς ομολόγου απέχει πολύ από αυτό που η Ελλάδα προσέφερε κάποτε στους επενδυτές της.

Το πρόσφατο παγκόσμιο άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων, που πυροδότησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους πολιτικούς ηγέτες της ηπείρου, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλό κόστος ενώ η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει την πανδημία του Covid. Η ελληνική επιτυχία θα μπορούσε να συμβάλει στον κατευνασμό αυτών των φόβων.

Κάτι που βοηθά είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, αλλά και στο πρόγραμμα επαναγοράς. Αυτό αυξάνει τη ρευστότητα και ενισχύει τη ζήτηση. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να αγοράσει το μισό 30ετές, στη δευτερογενή αγορά.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ενδέχεται να ανακάμπτει από την εντατική θεραπεία, αφού διασώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στην Ελλάδα, κατέγραψε αξιοπρεπή αποτελέσματα την Τρίτη και προετοιμάζεται να πουλήσει μετοχές αξίας έως και 1 δισ. τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης κεφαλαίων αξίας 2,6 δισ. – συμπεριλαμβανομένης της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελεί πρωτιά για ελληνική τράπεζα.

Ο Marcus Ashworth είναι αρθρογράφος του Bloomberg Opinion που καλύπτει θέματα ευρωπαϊκών αγορών. Έχει εμπειρία τριών δεκαετιών στον τραπεζικό τομέα και πρόσφατα διετέλεσε chief markets strategist στην Haitong Securities στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...