885
Παίκτες της Γαλατασαράι κατά την αναμονή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» | Twitter/@GalatasaraySK

«Μπλόκο» στη Γαλατασαράι λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 23:41
Παίκτες της Γαλατασαράι κατά την αναμονή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|Twitter/@GalatasaraySK

«Μπλόκο» στη Γαλατασαράι λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 23:41

Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου πήρε η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι, τα μέλη της οποίας δεν είχαν έγκυρα τεστ που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού της τουρκικής ομάδας δεν έγιναν αποδεκτά από τις αρμόδιες αρχές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή τους τη Δευτέρα και έπειτα από δύο ώρες παραμονής της στο αεροδρόμιο, αποφασίστηκε η επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι δεν θα διεξαχθεί την Τρίτη ο φιλικός αγώνας με τον Ολυμπιακό, όπως ήταν προγραμματισμένος.

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις με δηλώσεις όχι μόνο από την ηγεσία της ομάδας και το τουρκικό υπουργείο Αθλητισμού, αλλά ακόμη και από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατέκρινε τη στάση των ελληνικών Αρχών.

Τι συνέβη

Η τουρκική ομάδα ισχυρίζεται ότι, μετά την άφιξή της στην Αθήνα, «εκπληρώσαμε όλες τις διαδικασίες που ζήτησαν οι ελληνικές αρχές (όπως δοκιμή PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή rapid test τις τελευταίες 48 ώρες, πιστοποιητικά εμβολιασμού)». Προσθέτει ότι «αργότερα, ένας από τους έλληνες αξιωματούχους, με μια δυσάρεστη και αλαζονική στάση, είπε ότι δεν αποδέχτηκαν τα τεστ PCR και ότι έπρεπε να υποβληθούν σε νέα οι παίκτες μας και όλα τα μέλη της αποστολής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρωτόκολλο μεταξύ των δύο χωρών.

»Αφού περίμενε στο αεροδρόμιο για περίπου δύο ώρες, η αποστολή μας ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορούσε να επιλυθεί με κανέναν τρόπο».

Αντιθέτως, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές στο αεροδρόμιο υποστήριξαν ότι το πρωτόκολλο εισόδου από Τουρκία προς Ελλάδας απαιτεί μοριακό τεστ τελευταίων 24 ωρών και γι’ αυτό ζητήθηκε από την αποστολή της Γαλατασαράι να υποβληθεί σε νέο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Αργά τη Δευτέρα παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε tweet χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου στη Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Χαρδαλιάς: Γιατί απαγορεύτηκε η είσοδος

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του αργά τη Δευτέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαραδαλιάς τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων «δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας».

Για τον λόγο αυτό «για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

» Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε  rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

» Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας».

» Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Κασάπογλου, και η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας πήραν θέση για το ζήτημα, υπέρ φυσικά της τουρκικής ομάδας.

«Σχετικά με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Γαλατασαράι, που ταξίδεψε στην Ελλάδα για φιλικό ματς, μίλησα με τους προέδρους Μπουράκ Ελμάς και Φατίχ Χόκα στο τηλέφωνο και τους είπα ότι είμαι μαζί τους. Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την ξεπερασμένη συμπεριφορά», ανέφερε ο Κασάπογλου σε tweet.

Από την πλευρά της, η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι η Γαλατασαράι, η οποία πήγε στην Ελλάδα για να παίξει φιλικό με τον Ολυμπιακό, ακολούθησε όλες τις διαδικασίες, η συμπεριφορά που συνάντησε στην Αθήνα ήταν απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά που δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό. Στηρίζουμε τη Γαλατασαράι.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της ομάδας υπογράμμισε πως περιμένει μία «συγγνώμη» απ’ τις ελληνικές αρχές.

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ κι έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο.

»Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

»Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

»Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε γι’ αυτό το χρονικό διάστημα θέλουμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνος από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News