357
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Διάγγελμα Μακρόν: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 22:18
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Διάγγελμα Μακρόν: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 22:18

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού για την Covid-19 ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Στο εξής όσοι θέλουν να πάνε σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστούν σε τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι τα εμβόλια δεν θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους πολίτες, όμως ταυτόχρονα προέτρεψε όλους τους Γάλλους να εμβολιαστούν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. «Αν δεν δράσουμε τώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των νοσηλειών θα αυξηθεί», προειδοποίησε.

«Πρέπει να εργαστούμε για τον εμβολιασμό όλων των Γάλλων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσουμε μια φυσιολογική ζωή», λέγοντας για τη Δέλτα ότι «έχει ξεκινήσει ένας καινούριος αγώνας με τον χρόνο».

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό θα καταστεί υποχρεωτικός για όλο το υγειονομικό προσωπικό (όπως και το βοηθητικό) αλλά και για όσους εργαζόμενους έρχονται σε επαφή με ευάλωτους ασθενείς.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου οι Αρχές θα ξεκινήσουν να ελέγχουν αν τηρήθηκε το μέτρο και θα επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις.

Από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 21 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν να παραστούν σε εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 άνθρωποι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο και με αυτό θα εξασφαλίζεται η είσοδος σε εστιατόρια, καφετέριες και ορισμένα μέσα μεταφοράς, με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν. «Θα εφαρμόζεται στις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, αλλά επίσης στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα ιατροκοινωνικά ιδρύματα, όπως και στα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρνητικό τεστ θα διαθέτουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους», τόνισε ο Μακρόν. Το πιστοποιητικό θα αρχίσει εξάλλου να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού, όπως στους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μαρτινίκα και το νησί Ρεϊνιόν, δύο υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...