193
Στιγμιότυπο από εκδήλωση υπέρ της Ηριάννας το 2017 | Aris Oikonomou/SOOC

Αποζημίωση 15 ευρώ την ημέρα για τις 400 που έμεινε η Ηριάννα στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 15:06
Στιγμιότυπο από εκδήλωση υπέρ της Ηριάννας το 2017
|Aris Oikonomou/SOOC

Αποζημίωση 15 ευρώ την ημέρα για τις 400 που έμεινε η Ηριάννα στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 15:06

Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Ηριάννας και του συντρόφου της Περικλή να αποζημιωθούν για την κράτησή τους επί ένα και πλέον έτος.

Και οι δύο είχαν εμπλακεί δικαστικά στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ τελικά αθωώθηκαν.

Το δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή των δύο, αναγνώρισε πως πρέπει να αποζημιωθούν για λάθος της διοίκησης που τους κόστισε τον άδικο εγκλεισμό τους και όρισε το ποσό των 6.000 ευρώ στον καθένα, που μεταφράζεται σε 15 ευρώ ημερήσιας αποζημίωσης.

Οι συνήγοροί τους είχαν κάνει λόγο για στιγματισμό και ακύρωση των προσωπικών τους επιλογών λόγω της κράτησης τους. Ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει το ανώτατο όριο των 29 ευρώ την ημέρα που προβλέπεται σε περιπτώσεις άδικης κράτησης, αίτημα που πάντως δεν έγινε δεκτό.

Τον περασμένο Νοέμβριο το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιδίκασε στον Τάσο Θεοφίλου αποζημίωση 20 ευρώ για κάθε ημέρα της κράτησής του, η οποία διήρκεσε πέντε χρόνια.

Πρωτόδικα ο Θεοφίλου είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για ληστεία μετά φόνου σε υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Βank στην Πάρο, ενώ είχε αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τον Ιούλιο του 2017 αθωώθηκε στο Εφετείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...