228
Ο Ραχόι ενώ αποχωρεί από τη Βουλή την ημέρα της καταψήφισης της πρότασης μομφής | REUTERS/Sergio Perez

Εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική ο Μαριάνο Ραχόι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 12:02
Ο Ραχόι ενώ αποχωρεί από τη Βουλή την ημέρα της καταψήφισης της πρότασης μομφής
|REUTERS/Sergio Perez

Εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική ο Μαριάνο Ραχόι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2018, 12:02

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι παραιτείται από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική.

«Υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνει κανείς στη ζωή από το να αφιερωθεί στην πολιτική», δήλωσε σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ο 63χρονος Ραχόι, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα έχασε την πρόταση μομφής εναντίον του.

«Είχα μια πολυτάραχη πολιτική ζωή και πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να παραμείνω κι άλλο εδώ και αυτό που λέω τώρα είναι ότι δεν θα δηλώσω υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος», το οποίο αναμένεται να εκλέξει τον διάδοχό του.

Μετά την ανατροπή του την Παρασκευή με πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές στο κοινοβούλιο, ο Ραχόι, κεντρική φυσιογνωμία της ισπανικής πολιτικής σκηνής εδώ και σχεδόν 15 χρόνια, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την αρχηγία του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη πρώτη φορά το 1981 στην γενέτειρά του τη Γαλικία, ήταν αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας από το 2004 και πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο του 2011 έως την περασμένη Παρασκευή.

Ως επικεφαλής της κυβέρνησης επέζησε πολλών μεγάλων κρίσεων και της ύφεσης, από την οποία έβγαλε τη χώρα έπειτα από μια αυστηρή θεραπεία λιτότητας. Είχε να αντιμετωπίσει πολλούς μήνες πολιτικού αδιεξόδου το 2016, αλλά και την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας πέρυσι.

Ωστόσο λίγοι παρατηρητές προέβλεπαν ότι θα επιβίωνε και από την πρόταση μομφής εναντίον του η οποία έφερε τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ στην εξουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News