176
Η δορυφορική εικόνα το πρωί της Πέμπτης δείχνει καθαρά την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο | meteo.gr

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο από καπνούς και αφρικανική σκόνη

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 10:53
Η δορυφορική εικόνα το πρωί της Πέμπτης δείχνει καθαρά την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο
|meteo.gr

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο από καπνούς και αφρικανική σκόνη

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2021, 10:53

Χαμηλή εξακολουθεί να είναι την Πέμπτη, για τρίτη συνεχή ημέρα, η ποιότητα του αέρα πάνω από τη χώρα και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας, κυρίως, των εκατοντάδων πυρκαγιών στην περιοχή.

Μια δορυφορική εικόνα ορατού φάσματος που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αποκαλύπτει τη μετεωρολογική κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και σε Ιταλία και Βαλκάνια, απελευθερώνει πολύ μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων για την υγεία μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Ο καπνός παρασύρεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες των πυρκαγιών και φτάνει μέχρι τη Βόρεια Αφρική.

Εκτός αυτού, υψηλή είναι και η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης πάνω από την περιοχή μας, η οποία συμβάλλει επίσης στη χαμηλή ποιότητα του αέρα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και της υγρασίας, παρατηρούνται υγρά αχλύς και ομίχλη.

Σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα αναμένεται από την Παρασκευή, με την ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων που θα απομακρύνουν μεγάλη ποσότητα ρύπων. Μέχρι τότε, όμως, οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να κυκλοφορούν έξω μόνο με μάσκες Ν95 (FFP2).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News