441
Με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο εκείνων για τους πυρόπληκτους τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων στην Κρήτη | ΙΝΤΙΜΕnews

Από το Παρίσι στο Ηράκλειο ο Πρωθυπουργός – Αμεσα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 14:31
Με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο εκείνων για τους πυρόπληκτους τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων στην Κρήτη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Από το Παρίσι στο Ηράκλειο ο Πρωθυπουργός – Αμεσα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 14:31

Στο πλευρό των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από το Παρίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ο ίδιος τη δέσμη των μέτρων στήριξης των σεισμοπλήκτων που αναμένεται να ξεπεράσει τα €25 εκατ.

Τόσο στο Αρκαλοχώρι όσο και στα γύρω χωριά θα εφαρμοστεί μοντέλο Ευβοίας – Καρδίτσας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχύτητα των διαδικασιών αποζημίωσης μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυτοψίες των μηχανικών στις πληγείσες περιοχές.

Στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού παρέπεμψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για το πόσο σύντομα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα 5,8 Ρίχτερ.

«Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε άμεσα από την πρώτη στιγμή και θα συνδράμει τους ανθρώπους εκεί, όπως έχει γίνει σε όλες τις φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα. Να υπενθυμίσω ότι αυτό μπορεί να γίνεται διότι έχουμε διαμορφώσει ένα τέτοιου είδους πλαίσιο, που μας επιτρέπει την άμεση αντίδραση, την αποκατάσταση και την ενίσχυση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ανακοινώσεων, που από την αμέσως επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει να υλοποιείται, στη λογική και τη φιλοσοφία αυτών που ξέραμε μέχρι τώρα: ψηφιακές αιτήσεις, άμεσες εκταμιεύσεις, γρήγορες εκτιμήσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων στους σεισμοπαθείς, στην Κρήτη, θα καταβληθούν άμεσα με μία και μόνη δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά, δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Οπως είπε, και στην περίπτωση της Κρήτης θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και για τους πυρόπληκτους, δηλαδή, η δήλωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, των πληγέντων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Κοινωνική Προστασία που αφορά τις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και την αντικατάσταση οικοσκευής, θα συμπεριληφθεί στα ποσά των προκαταβολών, όπως συνέβη και με τους πυρόπληκτους.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συνολικό ποσό που κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας του κάθε σπιτιού, όπως θα πιστοποιήσει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

«Ηδη, τα αρμόδια συνεργεία βρίσκονται στην Κρήτη για την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και στα κτίρια. Έχουμε την πλατφόρμα σε εφαρμογή και, ως εκ τούτου, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες θα γίνει άμεσα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Οσον αφορά την προσωρινή στέγαση των πληγέντων μέχρι να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων η φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι επιμέρους διευθετήσεις που μπορούν να γίνουν –όπου χρειάζεται– με τροχόσπιτα ή ειδικά κοντέινερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...