555
Το 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, με την Μονμάρτρη και την βασιλική Σακρ Κερ να διακρίνεται στο βάθος. Η Πόλη των Φώτων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας | Wikipedia

Από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, ποιες πόλεις προσελκύουν επενδύσεις στα ακίνητα για το 2020

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 21:37
Το 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, με την Μονμάρτρη και την βασιλική Σακρ Κερ να διακρίνεται στο βάθος. Η Πόλη των Φώτων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας
|Wikipedia

Από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, ποιες πόλεις προσελκύουν επενδύσεις στα ακίνητα για το 2020

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 21:37

Το Παρίσι παρουσιάζεται, και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, ως o πλέον ελκυστικός ευρωπαϊκός προορισμός για επενδύσεις στον τομέα του real estate και η Αθήνα σημειώνει μια «αργή» αλλά σταθερή ανάπτυξη στο κλάδο των ακινήτων.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας με τίτλο «Emerging Trends in Real Estate Europe 2020» που πραγματοποίησε το Urban Land Institute (ULI) και η PwC που καταγράφει τις κορυφαίες επενδυτικές τάσεις στο κλάδο των ακινήτων βασιζόμενη στις απόψεις 905 επαγγελματιών του κλάδου απ’ όλη την Ευρώπη.

Η έκθεση εξετάζει την αυξημένη χρήση λύσεων έξυπνης κινητικότητας, που θεωρούνται ζωτικές για την επιτυχία και το αναπτυξιακό δυναμικό των ευρωπαϊκών πόλεων με το 80% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι οι αλλαγές στις νέες λύσεις κινητικότητας/υποδομών παίζουν ρόλο στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Η γαλλική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην πρώτη θέση για τις συνολικές προοπτικές του κλάδου των ακινήτων για το 2020, με τους επενδυτές να αναμένουν τα οφέλη που συνδέονται με το Brexit, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και πιο συγκεκριμένα με το project Grand Paris.

Το Βερολίνο βρίσκεται στην δεύτερη θέση και η Φρανκφούρτη στην τρίτη.

Το Λονδίνο βρίσκεται στην 4η θέση με το βλέμμα όλων να στρέφεται στο πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία του Brexit, ενώ την πρώτη «δεκάδα» συμπληρώνουν η Μαδρίτη, το Αμστερνταμ, το Μόναχο, το Αμβούργο, η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα:

1. Παρίσι

2. Βερολίνο

3. Φρανκφούρτη

4. Λονδίνο

5. Μαδρίτη

6. Άμστερνταμ

7. Μόναχο

8. Αμβούργο

9. Βαρκελώνη

10. Λισαβόνα

Σε θετική τροχιά η Ελλάδα

«Αργή» αλλά σταθερή ανάπτυξη στο ελληνικό real estate «βλέπουν» οι ειδικοί του κλάδου κατατάσσοντας την Αθήνα στην 28η θέση της συνολικής κατάταξης για τις προοπτικές του 2020.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «στην Ελλάδα υπάρχουν κεφάλαια που ενδιαφέρονται για ποιοτικές επενδύσεις αλλά και ευκαιριακά διεθνή κεφάλαια που κυρίως ενδιαφέρονται για γραφεία, λιανική και κλάδο φιλοξενίας αλλά κοιτούν και χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σε σχέση με την ελληνική αγορά, η έρευνα εντοπίζει σημάδια ανάκαμψης με το ενδιαφέρον της Ευρώπης να στρέφεται ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Όπως δηλώνουν οι συμμετέχοντες της έρευνας, οι επενδυτές στοχεύουν σε επενδύσεις καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ξενοδοχεία/τουριστικές εγκαταστάσεις, και για την εξαγορά χαρτοφυλακίων που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως ανέφερε η Σοφία Αθανασοπούλου της PwC Greece, σχολιάζοντας την έρευνα: «Η Αθήνα βρίσκεται σε μια πορεία ανάκαμψης με το ευκαιριακό διεθνές κεφάλαιο να εστιάζει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ στο επίκεντρο του τοπικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα ακίνητα σημαντικής προβολής. Αυτή τη στιγμή, η Αθήνα καταγράφει τις υψηλότερες στην Ευρώπη αυξήσεις μισθωμάτων και αποδόσεις. Η αλλαγή χρήσης (repurposing) των ακινήτων φαίνεται να είναι η πιο δημοφιλής τάση της αγοράς».

Δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ κατηγοριών ακινήτων

Στην κορυφή της έκθεσης βρέθηκε για ακόμα μία χρονιά ο τομέας των logistics σχετικά με τις προοπτικές για επενδύσεις και κατασκευές, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων λιανικής.

Ο τομέας αυτός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κάλυψη της μεταβαλλόμενης καταναλωτικής ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, ενώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ως προς τους υπόλοιπους τομείς, έντονη ροή κεφαλαίων προσελκύει ο οικιστικός τομέας που καταλαμβάνει έξι από τις 10 πρώτες θέσεις στην προτίμηση των επενδυτών.

Πολλές υποκατηγορίες που σχετίζονται με τον οικιστικό τομέα, όπως οι κατοικίες για συνταξιούχους και υποβοηθούμενης διαβίωσης, οι φοιτητικές κατοικίες, οι οικονομικά προσιτές κατοικίες και τα μισθωμένα ακίνητα, είναι πιο περίπλοκα από λειτουργικής άποψης, αλλά θεωρούνται πιο ασφαλή χάρη στη μεγάλη ζήτηση.

Η αλλαγή χρήσης εμπορικών ακινήτων αποτελεί σταθερή επενδυτική επιλογή, για μετατροπή σε μεικτούς οικιστικούς και εργασιακούς χώρους, ώστε να προσελκύσουν ξανά τη δραστηριότητα στα αστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...