587
O συνήγορος του αστυνομικού Αλέξης Κούγιας στις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου | YouTube/Οpen

Από την πίσω πόρτα στον ανακριτή ο 34χρονος αστυνομικός – Κούγιας: Περιμένω να αφεθεί ελεύθερος

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 09:34
O συνήγορος του αστυνομικού Αλέξης Κούγιας στις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου
|YouTube/Οpen

Από την πίσω πόρτα στον ανακριτή ο 34χρονος αστυνομικός – Κούγιας: Περιμένω να αφεθεί ελεύθερος

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 09:34

Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκε, από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο 34χρονος αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ που τραυμάτισε με σφαίρα στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Ο κατηγορούμενος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα), έφτασε περίπου στις 8 το πρωί από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων.

Κατά πληροφορίες, η υπερασπιστική γραμμή, που θα ακολουθήσει και κατά την απολογία του, είναι ότι πυροβόλησε σε νόμιμη άμυνα λόγω της απόπειρας του 16χρονου να εμβολίσει με το ΙΧ του προπορευόμενη μηχανή της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, σημείωσε ότι ο εντολέας του δεν έχει μετανιώσει για κάτι, καθώς δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως, και ότι αναμένει να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή.

«Η κατηγορία είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Εν αντιθέσει με την κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των δύο μοτοσικλετιστών με άμεσο δόλο σε πρώτο βαθμό. Περιμένουμε να μείνει ελεύθερος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Δικαιοσύνη, μελετώντας αυτή τη δικογραφία, δεν θα αφήσει ελεύθερο αυτό τον άνθρωπο και θα υποκύψει σε αυτούς τους εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Κούγιας.

«Σε όλη τη διαδρομή φαίνεται ότι το θύμα –αν γίνει ποτέ δικαστήριο, είναι σημαντικό να πει την άποψη του– οδηγούσε με ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο και φαίνεται ότι τον πλησιάζουν οι αστυνομικοί ενώ αυτός παραβιάζει όλα τα σήματα. Τρεις φορές έκανε αναστροφή και επέστρεψε για να χτυπήσει τον αστυνομικό», υποστήριξε, ενώ, όπως είπε, η σφαίρα που εντοπίστηκε φανερώνει ότι ο αστυνομικός δεν ήθελε να χτυπήσει το παιδί, καθώς είναι έξω από την ακτίνα της βολής.

«Θα έχουμε στη διάθεσή μας τη βαλλιστική έκθεση του κορυφαίου βαλλιστικού αναλυτή Γιώργου Ραφτογιάννη. Ο ίδιος μου είπε ότι από την αναπήδηση στο οδόστρωμα ανυψώθηκε το χέρι. Αυτή η αναπήδηση μπορεί να οδηγήσει το χέρι ακόμα και σε διαφορετικό ύψος δύο μέτρων από το σημείο βολής.

»Το περίστροφό του είχε δεκατρείς σφαίρες, αν ήθελε να τον χτυπήσει δεν θα έριχνε μόνο δύο. Το παιδί κατάλαβαν ότι χτυπήθηκε αρκετή ώρα μετά. Το αυτοκίνητο επίσης διαθέτει φιμέ τζάμια και δεν μπορούσαν να δουν μέσα πως ήταν. Μόνο όταν ήρθε η ΟΠΚΕ αντίκρισαν το παιδί», συμπλήρωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Κατά τα άλλα ο γνωστός ποινικολόγος καυτηρίασε το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα του συμβάντος έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές λεπτομέρειες από τη δικογραφία, κάνοντας λόγο για «πολύτιμη εκμετάλλευση». «Κάποιοι, όχι από πλευράς δικαστηρίου, έδωσαν αυτά τα στοιχεία», παρατήρησε με νόημα.

Για μία ακόμη φορά ο κ. Κούγιας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «υπόδειγμα αστυνομικού και καλό άνθρωπο», διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι ήταν/είναι μέλος της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

«Εκανα μια έρευνα για την προσωπικότητα του πελάτη μου. Εχει τελειώσει ανώτατη σχολή, είναι υπόδειγμα αστυνομικού και οικογενειάρχη. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε έναν τύπο που διαδίδει ότι ο πελάτης μου είναι δήθεν μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο εντολέας μου ανήκει σε άλλο πολιτικό κύκλο», ανέφερε ο κ. Κούγιας, για να προσθέσει:

«Αυτούς τους τύπους που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας, τους γνωρίζω πολύ καλά. Δεν είναι στιγμή να αξιολογήσουμε τις προσωπικότητες αυτών που απειλούν. Πρέπει να δούμε τι σημαίνει οργανωμένο κράτος».

Συνάδελφοι του κατηγορούμενου αστυνομικού (με πολιτικά) βρέθηκαν έξω από το γραφείο του ανακριτή για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, την ώρα που έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης είχαν συγκεντρωθεί ομάδες Ρομά αλλά και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...