353
Εως τις 9 Μαρτίου, 34 εκατ. «ευρωπαϊκά» εμβόλια είχαν εξαχθεί σε 31 χώρες | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Απάντηση ΕΕ στον Μπόρις Τζόνσον: Εχουμε ήδη εξαγάγει 34 εκατ. δόσεις σε 31 χώρες

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 14:28
Εως τις 9 Μαρτίου, 34 εκατ. «ευρωπαϊκά» εμβόλια είχαν εξαχθεί σε 31 χώρες
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Απάντηση ΕΕ στον Μπόρις Τζόνσον: Εχουμε ήδη εξαγάγει 34 εκατ. δόσεις σε 31 χώρες

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 14:28

Βροχή οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Κομισιόν και της Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι δύο πλευρές έχουν θέσει εμπάργκο στην εξαγωγή εμβολίων.

Υστερα από επιστολή του Σαρλ Μισέλ, στην οποία κατηγορούσε το Λονδίνο ότι δεν μοιράζεται το πολυπόθητο σκεύασμα, που παράγεται στο έδαφός του, με τον υπόλοιπο πλανήτη, ο Μπόρις Τζόνσον και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του πέρασαν στην αντεπίθεση, διαψεύδοντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι αυτές έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές.

Από αυτή τη νέα κόντρα ΕΕ και Βρετανίας όμως προέκυψε η είδηση: Η ΕΕ έχει ήδη εξαγάγει, σύμφωνα με τον Guardian, 34 εκατομμύρια δόσεις σε 31 χώρες, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου. Τα εννέα εκατομμύρια μάλιστα, έχουν εξαχθεί στη Βρετανία.

Ακόμα, τέσσερα εκατ. δόσεις κατέληξαν στον Καναδά, τρία εκατ. στο Μεξικό, 2,7 εκατ. στην Ιαπωνία, 1,4 εκατ. στη Σαουδική Αραβία, 1,3 εκατ. στο Χονγκ Κονγκ και 950.000 στις ΗΠΑ, σύμφωνα τα νούμερα που δημοσιεύει ο Guardian, από τη σχετική λίστα. Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Χιλή έχουν επίσης λάβει από 750 έως 970 χιλιάδες εμβόλια.

Η Ευρωπαϊκή Eνωση επισήμως αρνείται να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων, επικαλούμενη τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις φαρμακευτικές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Τα στοιχεία διέρρευσαν από ευρωπαίους αξιωματούχους και όπως σημειώνουν οι New York Times, καταδεικνύουν ότι η ΕΕ έχει εξαγάγει εμβόλια, παρ’ όλο που η ίδια αντιμετωπίζει ελλείψεις, που έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς σε πολλά κράτη-μέλη.

Αναλογικά μάλιστα, στην Ελλάδα, θα αντιστοιχούσαν 800.00 δόσεις από τα 34 εκατ. που εξήχθησαν.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας απέφυγε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των δόσεων εμβολίων που έχουν εξαχθεί σε άλλα κράτη.

Εκπρόσωπος του  Τζόνσον επισήμανε ότι η εξαγωγή εμβολίων ή των συστατικών τους εξαρτάται από τις «συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι προμηθευτές έναντι των πελατών τους».

Εκπρόσωπος της ΕΕ όμως, έριξε τα βέλη του προς την Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι «η ΕΕ είναι πολύ ενεργός εξαγωγέας εμβολίων, κάτι που γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει με κάποιους εταίρους μας». Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει σταματήσει μόνο ένα φορτίο 250.000 δόσεων της AstraZeneca να φτάσει στην Αυστραλία από την Ιταλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...