372
Μαθητές σε σχολείο στο Φούλαμ του Λονδίνου. Η μάσκα εντός της αίθουσας επέστρεψε ως αναγκαία | REUTERS/Kevin Coombs

Ανοιξαν τα σχολεία στη Βρετανία, αλλά χωρίς δασκάλους – Καλούν συνταξιούχους… εξ εφέδρων

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2022, 16:22
Μαθητές σε σχολείο στο Φούλαμ του Λονδίνου. Η μάσκα εντός της αίθουσας επέστρεψε ως αναγκαία
|REUTERS/Kevin Coombs

Ανοιξαν τα σχολεία στη Βρετανία, αλλά χωρίς δασκάλους – Καλούν συνταξιούχους… εξ εφέδρων

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2022, 16:22

Τα σχολεία άνοιξαν στη Βρετανία. Ομως δεν έχουν δασκάλους, καθώς το στέλεχος Ομικρον έχει αποδεκατίσει τους εκπαιδευτικούς –υπολογίζεται ότι έχει στείλει στο σπίτι σε καραντίνα έναν στους τέσσερις εργαζομένους, άρα και τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Ετσι στην Αγγλία, οι αρχές, φοβούμενες τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και την έλλειψη καθηγητών μετά την επιστροφή των παιδιών στα θρανία, κάλεσαν συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν το σύστημα.

Για να αποφευχθεί εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα υποβάλλονταν σε διαγνωστικά τεστ στα σχολεία τους στην Αγγλία, ενώ πλέον οφείλουν να φορούν προστατευτική μάσκα στην τάξη.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι μαθητές είχαν κληθεί να κάνουν τεστ στο σπίτι τους, ενώ κάθε βρετανικό έθνος λαμβάνει τα δικά του μέτρα στον υγειονομικό τομέα.

«Η διά ζώσης εκπαίδευση θα συνεχίσει να είναι το αναμενόμενο πρότυπο», υπογράμμισε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Παιδείας, Νάντιμ Ζαχάουι.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω τού πολύ μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Ομικρον οδηγεί σε απουσίες που προκαλούν δυσλειτουργίες σε πολλούς τομείς.

Ως εκ τούτου την Τρίτη, πρώτη εργάσιμη ημέρα του έτους, την επομένη αργίας που παρέτεινε τις σχολικές διακοπές, ελλείψεις προσωπικού προκάλεσαν προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα, όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) τουλάχιστον έξι νοσοκομειακά κέντρα δήλωσαν «κρίσιμα περιστατικά», κάτι το οποίο σημαίνει ότι η κατάσταση κινδυνεύει να επηρεάσει τις υπηρεσίες φροντίδας κατά προτεραιότητα.

«Αν επηρεαστεί το NHS, αν επηρεαστεί το λιανεμπόριο, αν επηρεαστούν οι αθλητικοί αγώνες, είναι δύσκολο να φανταστώ γιατί τα σχολεία και τα κολλέγια δεν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα έλλειψης προσωπικού», δήλωσε ο Τζεφ Μπάρτον, γενικός γραμματέας της Ενωσης Διευθυντών Σχολείων και Κολλεγίων.

Η Βρετανία είναι μία από τις χειρότερα πληγείσες χώρες, με σχεδόν 149.000 νεκρούς από την πανδημία. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει τώρα εκτίναξη των κρουσμάτων (σχεδόν 158.000 κρούσματα στην Αγγλία και στη Σκωτία καταγράφηκαν χθες, Δευτέρα) που αποδίδεται στην παραλλαγή Ομικρον.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προέβλεψε ότι η πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στα νοσοκομεία θα είναι «σημαντική στη διάρκεια των δύο προσεχών εβδομάδων, ίσως και περισσότερο».

Ωστόσο, απέκλεισε προς το παρόν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, πέραν της τηλεργασίας και της χρήσης μάσκας που ισχύουν ήδη, ποντάροντας στα τεστ και σε έναν μαραθώνιο μαζικού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, ο οποίος επέτρεψε, σύμφωνα με τον ίδιο, να χορηγηθεί ενισχυτική δόση εμβολίου στο 76% των ενηλίκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...