419
Toυρίστες στο αεροδρόμιο του Μαρακές - Το Μαρόκο περιλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες για τις οποίες ισχύει άρση των περιορισμών χωρίς προϋποθέσεις | REUTERS/Youssef Boudlal

Ανοιγμα διεθνών πτήσεων: Η ΕΕ δυσκολεύεται ακόμα να αποφασίσει ποια χώρα, πότε και γιατί θα εξαιρείται

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:00
Toυρίστες στο αεροδρόμιο του Μαρακές - Το Μαρόκο περιλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες για τις οποίες ισχύει άρση των περιορισμών χωρίς προϋποθέσεις
| REUTERS/Youssef Boudlal

Ανοιγμα διεθνών πτήσεων: Η ΕΕ δυσκολεύεται ακόμα να αποφασίσει ποια χώρα, πότε και γιατί θα εξαιρείται

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:00

Από την 1η Ιουλίου «ανοίγουν» 41 πύλες εισόδου στην Ελλάδα: 27 αεροδρόμια, επτά  χερσαία σημεία εισόδου και επτά  λιμάνια.

Ηδη ,σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όσο και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Από την Τετάρτη ξεκινούν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.

Η απόφαση για το ποιες χώρες θα εξαιρεθούν τελικά της απελευθέρωσης των πτήσων προς την ΕΕ εξελίσσεται σε ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα την ώρα που ο στόχος είναι να υπάρξει τελική συμφωνία το αργότερο μέχρι την Τρίτη (σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών της ΕΕ) , η οποία ακολούθως θα αποτελεί αντικείμενο αναθεώρησης – επαναξιολόγησης κάθε δύο εβδομάδες.

Μία τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στους πολίτες έως και 15 κρατων (+τεσσάρων ευρωπαϊκών κρατιδίων) όπου η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, να εισέρχονται από 1ης Ιουλίου στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Καναδάς, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Μαρόκο, Αλγερία, Τηνυσία, Ρουάντα και Ουρουγουάη είναι οι χώρες που έχουν εξασφαλίσει είσοδο χωρίς προϋποθέσεις, ενώ στη λίστα θα μπορούσε να προστεθεί και η Κίνα εφόσον υπάρξει αμοιβαία συμφωνία με τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο προτεινόμενος συμβιβασμός για την εξαίρεση μόνο μίας μικρής ομάδας χωρών ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις -δικαιολογημένες ή μη- από αυτές που θα μείνουν απέξω. Και το ερώτημα που μενει να απαντηθεί είναι πώς θα κρίνεται ποια χώρα πρέπει να εξαιρείται ή όχι των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Κριτήρια όπως τα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία για αριθμό των κρουσμάτων και ο συσχετισμός τους – αν δηλ. είναι χαμηλότερα- με αυτά των ευρωπαϊκών χωρών, είναι προφανές πως μπορεί να επηρεαστούν από παράγοντες όπως ανεπαρκή τεστ, συγκάλυψη της πραγματικής κατάστασης και ξαφνικών εξάρσεων των κρουσμάτων.

Ολα αυτά αναδεικνύουν το γεγονός ότι η όλη συζήτηση είναι εξίσου πολιτική εκτός από επιδημιολογική.

Ηδη η παρουσία χωρών όπως η Σερβία στη λίστα έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια, στη βάση της ποιότητας – ακρίβειας των στοιχείων που ανακοινώνονται από το Βελιγράδι, γράφουν οι FT.

Eνα ακόμα πρόβλημα είναι ότι οι εξαιρέσεις δεν θα είναι αυτόματες δεδομένου ότι η λίστα έχει χαρακτήρα σύστασης και μόνο.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπρούν να επιβάλλουν κατά το δοκούν απαγορεύσεις σε περιοχές της λίστας και κανονικά δεν θα πρέπει να επιτρέπουν αφίξεις από χώρες οι οποίες δεν έχουν εξαιρεθεί των ταξιδιωτικών περιορισμών.  Ο κίνδυνος που ελλοχεύει ωστόσο είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην τηρούν ενιαία τη λίστα, θέτοντας σε «δοκιμασία» τόσο την έννοια όσο και την εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...