380
Μοντέλο υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους: στον τομέα αυτόν οι Κινέζοι θέλουν να πάρουν τη σκυτάλη από το αγγλογαλλικό Κονκόρντ | Shutterstock

Ανοίγει τα φτερά του το πρώτο κινεζικό υπερηχητικό

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 21:52
Μοντέλο υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους: στον τομέα αυτόν οι Κινέζοι θέλουν να πάρουν τη σκυτάλη από το αγγλογαλλικό Κονκόρντ
|Shutterstock

Ανοίγει τα φτερά του το πρώτο κινεζικό υπερηχητικό

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2019, 21:52

Το 1976 μπορούσε κάποιος που είχε χρήματα να πάει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε τρεις ώρες και 45 λεπτά. Σήμερα χρειάζεται τουλάχιστον οκτώ ώρες. Από την ημέρα της τελευταίας πτήσης του υπερηχητικού Κονκόρντ, κανείς δεν έχει καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε.

Τώρα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το πρώτο επιβατικό υπερηχητικό και μάλιστα οικολογικό αεροσκάφος, που αναμένεται να ξεκινήσει τις πτήσεις το 2035. Στόχος είναι, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η βρετανική Telegraph, να μειώσει τον χρόνο των πτήσεων στο μισό, περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων στο περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα εκτός από το Κονκόρντ, που έσκιζε τους αιθέρες από το 1976 έως το 2003, και το λιγότερο γνωστό ρωσικό Τουπολέβ Tu-144, που έκανε μόνο 55 πτήσεις μεταξύ 1977 και 1978, κανένα άλλο επιβατικό υπερηχητικό δεν έχει ξαναπετάξει. Αν και η τεχνολογία είναι γνωστή, οι εταιρείες έχουν επιλέξει να σχεδιάζουν αεροπλάνα για περισσότερους επιβάτες, παρά για πιο γρήγορα ταξίδια.

Το γαλλοβρετανικό Κονκόρντ σταμάτησε τις πτήσεις το 2003 (Reuters)

Ωστόσο, το τοπίο αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον όχι μόνο με την κίνηση των Κινέζων. Και οι Αμερικανοί μπαίνουν στο υπερηχητικό παιχνίδι, με μία νεοφυή εταιρεία, την Boom Technology, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη να εκτοξεύσει εφέτος το πρωτότυπο ενός υπερηχητικού επιβατικού, που θεωρείται «απόγονος» του Κονκόρντ. Οι Κινέζοι υπολογίζουν ότι θα πετούν με τις ίδιες ταχύτητες, όμως τα καύσιμα θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα χρειάζονται οι κινητήρες του αμερικανικού αεροσκάφους.

Το μοντέλο του μελλοντικού κινεζικού υπερηχητικού αεροσκάφους (CCTV)

«Η πράσινη τεχνολογία σε υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος είναι από τις διαδεδομένες ερευνητικές τεχνολογίες παγκοσμίως, και εκεί βασίζεται το μέλλον της αεροναυπηγικής ανάπτυξης» δήλωσε στο CCTV, τον κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας, ο Ξου Γουέ, μηχανικός του πράσινου μοντέλου.

Το ρεπορτάζ του CCTV ανέφερε ότι επιστήμονες στην Κίνα έχουν εφεύρει τρόπους μείωσης της αντίστασης του αέρα και της ηχητικής έκρηξης, δύο σημαντικά ζητήματα για τα ταξίδια υψηλών ταχυτήτων. Στο μέλλον, θέλουν να ξεπεράσουν κατά πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου και να διανύουν μία απόσταση 13 ωρών όπως Πεκίνο – Νέα Υόρκη, σε μόλις δύο ώρες.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, περιμένουν και την άρση πτήσεων των υπερηχητικών αεροσκαφών από το Κογκρέσο, καθώς λόγω θορύβου είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις από στις περισσότερες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...