323
Ολα έτοιμα, αλλά θα έλθουν αρκετοί επισκέπτες | REUTERS/Charles Platiau

Ανοίγει ξανά το Λούβρο, αλλά «τραυματισμένο» οικονομικά λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2020, 16:43
Ολα έτοιμα, αλλά θα έλθουν αρκετοί επισκέπτες
|REUTERS/Charles Platiau

Ανοίγει ξανά το Λούβρο, αλλά «τραυματισμένο» οικονομικά λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2020, 16:43

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους επισκέπτες την Δευτέρα, αλλά προσαρμοσμένο στη νέα εποχή του του κορονοϊού και περιορισμούς και με τμήματα κλειστά για το κοινό.

Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι –και θα είναι- οι επιπτώσεις στα ταμεία του μουσείου που έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

Καθώς έμεινε κλειστό για σχεδόν τέσσερις μήνες (από τις 13 Μαρτίου), η διακοπή οδήγησε σε «απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ.

Ανάμεσα στους περισσότερους από 10 εκατ. επισκέπτες του το 2018, σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν τουρίστες.

«Χάσαμε το 80% του κοινού μας. Το 75% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι», δήλωσε ο Μαρτίνεζ. «Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε 20% με 30% του αριθμού των επισκεπτών μας σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι–αναμένουμε μεταξύ 4.000 και 10.000 επισκέπτες καθημερινά το μέγιστο αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Μόνο το 70% των δημόσιων χώρων του, συνολικά 45.000 τμ, θα ανοίξει για το κοινό.

Οι επισκέπτες θα υποχρεούνται να φοράνε μάσκες, δεν θα λειτουργούν το κυλικείο και το βεστιάριο και το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στους χώρους του μουσείου.

Μπροστά από την «Μόνα Λίζα», όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να βγάλουν σέλφι, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Γαλλία συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμο του Λούβρου που ανέρχεται σε 250 εκατ ευρώ και το μουσείο συμπληρώνει το υπόλοιπο ποσό, σύμφωνα με ειδικούς.

ΕΕπειτα από την επιτυχία της έκθεσης που φιλοξένησε για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, το Λούβρο ανακοίνωσε ότι οι δύο προγραμματισμένες εκθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Το μουσείο είχε εικονική παρουσία στη διάρκεια της καραντίνας και, όπως ανακοίνωσε, σήμερα είναι το μουσείο με τους περισσότερους ακολούθους στο Instagram με πάνω από 4 εκατομμύρια ακολούθους.

Ο Μαρτίνεζ σχεδιάζει την ανακαίνισή του ενόψει του 2024 που το Παρίσι θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες.