562
Στιγμιότυπο από τον περυσινό εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην Ουάσινγκτον | EPA

ΗΠΑ: Ο κορονοϊός (και ο Τραμπ) προσβάλλει την εθνική γιορτή

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2020, 10:33
Στιγμιότυπο από τον περυσινό εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην Ουάσινγκτον
|EPA

ΗΠΑ: Ο κορονοϊός (και ο Τραμπ) προσβάλλει την εθνική γιορτή

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2020, 10:33

Μία 4η Ιουλίου εντελώς διαφορετική από όλες τις προηγούμενες στην αμερικανική ιστορία γιορτάζουν το Σάββατο οι ΗΠΑ.

Φέτος, δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν εκατομμύρια Αμερικανών σε πάρκα, παραλίες και δημόσιους χώρους με πικνίκ, μπάρμπεκιου, μουσικές και πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από τη Βρετανία. Ο κορονοϊός παραφυλά και οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους.

Εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ βέβαια, που για μία ακόμα φορά, αγνόησε προκλητικά τις συστάσεις των ειδικών και τα τρομακτικά νούμερα της πανδημίας στη χώρα που τις τελευταίες ημέρες καταρρίπτει το ένα παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο. Σε 37 από τις 50 Πολιτείες παρατηρείται έξαρση και μόνο την Πέμπτη, τα κρούσματα έφτασαν τα 55.000 σε ένα 24ωρο!

Ο αμερικανός πρόεδρος λοιπόν, όχι μόνο δεν έκατσε σπίτι του, αλλά έβαλε σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές που συγκεντρώθηκαν στο Ορος Ράσμορ της Βόρειας Ντακότα, για μια προεκλογική συγκέντρωση καμουφλαρισμένη ως εορτασμός της 4ης Ιουλίου. Η εκδήλωση έγινε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα).

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ

Το BBC παραθέτει τις διαφορές της φετινής 4ης Ιουλίου από τις παραδόσεις που τηρούσαν ευλαβικά οι Αμερικανοί μέχρι και πέρυσι, και τονίζει ότι όλοι ελπίζουν πως του χρόνου θα είναι ασφαλές πλέον να τιμηθούν πάλι οι παραδόσεις.

1. Ακυρώθηκαν οι παρελάσεις

Ολες οι πόλεις είχαν παραδοσιακές παρελάσεις για την ημέρα (όχι στρατιωτικές), ενώ η μεγαλύτερη γινόταν στην Ουάσινγκτον. Οχι όμως, φέτος, λόγω του κορονοϊού. Υπάρχει και η εξαίρεση του Μοντγκόμερι, μιας μικρής πόλης στο Οχάιο, που θα κάνει «ανάποδη» παρέλαση: σε ένα σημείο θα βρίσκονται η ορχήστρα και σταθμευμένα άρματα και θα περνούν από μπροστά οι κάτοικοι με τα αυτοκίνητά τους.

Παρέλαση στη Βοστώνη, το 2019, με τις χαρακτηριστικές στολές της εποχής της αμερικανικής Επανάστασης
2. Μυστικά πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ είναι από τα θεαματικότερα στον πλανήτη. Φέτος όμως, στις περισσότερες περιοχές δεν θα γίνουν για να μην συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου – εκτός βέβαια από τη συγκέντρωση του Τραμπ…

Κάποιοι διοργανωτές σκαρφίστηκαν άλλες μεθόδους για να κρατήσουν τον κόσμο μακριά. Στη Νέα Υόρκη, θα γίνουν σε μυστικές τοποθεσίες για πολλά βράδια. Κάθε σόου θα διαρκεί πέντε λεπτά για να μην προλάβει να μαζευτεί κόσμος. Στους πολίτες γίνεται σύσταση να τα παρακολουθήσουν από το σπίτι τους ή τον υπολογιστή.

Πυροτεχνήματα στο Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον, την 4η Ιουλίου του 2019
3. Εκδηλώσεις στο Ιντερνετ

Πλήθος εκδηλώσεων θα διοργανωθούν online, μια που ο κόσμος συνήθισε πλέον στην καραντίνα, να παρακολουθεί μαζικά γεγονότα, όπως συναυλίες,  στην οθόνη του.

Μία μεγάλη συναυλία έχει ήδη μαγνητοσκοπηθεί από διάφορες χαρακτηριστικές για την αμερικανική ιστορία τοποθεσίες και θα προβληθεί το Σάββατο.

Στο Λος Αντζελες και εκατοντάδες άλλες πόλεις θα γίνουν συναυλίες με ομιλίες και άλλα δρώμενα, που θα προβάλλονται απευθείας στο Facebook.

4. Κλειστά μνημεία και δημόσιοι χώροι

Εκτός από τα μπαρ και τα εστιατόρια σε πολλές Πολιτείες, παραλίες, πάρκα εθνικά μνημεία, μουσεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω του κορονοϊού. Αλλες χρονιές, «βουλιάζουν» από κόσμο αυτή την ημέρα.

Αμερικανοί στην περυσινή ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, την 4η Ιουλίου
5. Διαδηλώσεις

Αυτή τη χρονιά, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και πολλές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από το κίνημα Black Lives Matter. Για αυτόν τον λόγο, αγάλματα και μνημεία που έχουν σχέση με τον αμερικανικό Εμφύλιο θα φυλάσσονται από την Εθνοφρουρά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...