993
H Αδαμαντία Οικονόμου κατά την αγόρευσή της στο δικαστήριο το πρωί της 19ης Οκτωβρίου | Nikos Libertas / SOOC

Αναστολή της ποινής για όλους τους χρυσαυγίτες πρότεινε η εισαγγελέας!

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2020, 13:01
H Αδαμαντία Οικονόμου κατά την αγόρευσή της στο δικαστήριο το πρωί της 19ης Οκτωβρίου
| Nikos Libertas / SOOC

Αναστολή της ποινής για όλους τους χρυσαυγίτες πρότεινε η εισαγγελέας!

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2020, 13:01

Τον ανασταλτικό χαρακτήρα των εφέσεων για όλους τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής –πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά– πρότεινε το πρωί της Δευτέρας η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του την Τρίτη.

«Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, η κυρία Οικονόμου, η οποία μάλιστα υποστήριξε ότι «δεν προκύπτει» ότι οι καταδικασθέντες αν αφεθούν ελεύθεροι θα προβούν σε νέα εγκλήματα, επεσήμανε ότι οι περισσότεροι, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, για τον οποίο υπήρχε καταδίκη από το 1979, έχουν λευκό ποινικό μητρώο, και παρατήρησε ότι η Χρυσή Αυγή δεν υφίσταται πια ως οργάνωση, κάτι που βέβαια ελέγχεται.

Μάλιστα η κυρία Οικονόμου ζήτησε την αναστολή της ποινής ακόμα και για τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος δεν υπέβαλε καν σχετικό αίτημα.

Ως γνωστόν, η κυρία Οικονόμου είχε προτείνει και την απαλλαγή των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που δεν δέχτηκε το δικαστήριο στην ιστορική ετυμηγορία του της 7ης Οκτωβρίου (εδώ).

Ολα τα μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, από τον Μιχαλολιάκο και τον Ηλία Κασιδιάρη ως τον Γιώργο Γερμενή, τον Χρήστο Παππά και τον Ηλία Παναγιώταρο, έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης άνω των 10 ετών. Οι περισσότεροι εξ αυτών προσήλθαν στο δικαστήριο ζητώντας με διάφορες δικαιολογίες να μην εκτελεστεί η ποινή τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε β’ βαθμό. Αυτές τις δικαιολογίες φαίνεται ότι έκρινε ως αποδεκτές η εισαγγελέας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Golden Dawn Watch, την πρωτοβουλία που παρακολούθησε τη δίκη των χρυσαυγιτών, η ειεσαγγελέας ανέφερε:

«Αρχικά θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά του Ρουπακιά που του επιβλήθηκε ισόβια δεν έχει ανασταλτικό κατά 497 παρ. 4 ΚΠΔ. Επίσης στους κατηγορουμένους Σαντοριναίο, Μικελάτου, Χίλιο, Σκαρπέλη, μόνο φυλάκιση κάτω των 3 ετών, έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό η έφεση. Περαιτέρω κατά τις διατάξεις του 497 η κρίση για το αν η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα ανήκει στο Δικαστήριο είτε αυτεπαγγέλτως είτε από δήλωση των κατηγ. ότι θα ασκήσουν έφεση. Τότε μόνο δεν χορηγείται έφεση [αναγιγνώσκει το άρθρο].

» Από τις διατάξεις αυτές σε συνδυασμό με την αιτιολογική έκθεση επιδιώχθηκε η κάμψη της αυστηρότητας που υπήρχε από τα δικαστήρια για το ανασταλτικό αποτέλεσμα […]. Η αρνητική αυτή τάση των δικαστηρίων αντιστρατεύεται και το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και το δικαίωμά τους να κριθούν από ανώτερο δικαστήριο. Πλέον στην χορήγηση ανασταλτικού τα ουσιαστικά κριτήρια ταυτίζονται με τα κριτήρια της προσωρινής κράτησης 282 ΚΠΔ με επιμέρους διαφορές [κατα Λ.Μαργαρίτη]. Δεν κρίνεται ανασταλτικό επί καταδικαστικής που επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μόνο εφόσον συντρέχει κίνδυνος φυγής και οι περιοριστικοί όροι κρίνονται ανεπαρκείς. Ο κίνδυνος φυγής πρέπει να προκύπτει απο αντικειμενικά στοιχεία, να ‘χει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες, να ‘χει κριθεί φυγόδικος κοκ. […]

» Στην προκειμένη περίπτωση αποδείχτηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, δεν κρίθηκαν ένοχοι φυγής κ.ο.κ. Σε όσους επιβλήθησαν περιοριστικοί όροι τους τήρησαν. Ακόμα και αυτοι που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, τήρησαν τους περιορ. όρους. Εξάλλου και μετά την καταδικαστιή απόφαση εξακολουθούν να τηρούν τους περιορ. όρους που τους επεβλήθησαν. Περαιτέρω, δεν είναι ύποπτοι φυγής. Αν ήταν, το διάστημα που ήταν ελεύθεροι με περιορ. όρους είχαν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε προπαρασκευαστικές πράξεις και να πραγματοποιήσουν τη φυγή τους. Παρά ταύτα εμφανίστηκαν άπαντες στην απολογία τους και κατά το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και πρώην βουλευτές, όπως Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Ηλιόπουλος, Ματθαιόπουλος.

»Ο νόμος ανεξαρτήτως ύψους ποινών, πλην εξαιρέσεων, δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να αποφασίσει για το ανασταλτικό. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα προβούν […] πλην του Μιχαλολιάκου που σε ηλικία 22 ετών καταδικάστηκε σε ποινή κάτω του 1 έτους, έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να ξεφύγουν της σύλληψής τους. Κάποιοι κρατήθηκαν σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το 18μηνο κράτησής τους.

»Παρά το γεγονός ότι παρήλθε το διάστημα 7-8 έτη, δεν είναι πιθανό να τελέσουν νέες πράξεις. Ουδείς κίνδυνος τέτοιος υπάρχει αφού διαλύθηκε η ΧΑ, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο λόγος της. Ενόψει των επιβληθεισών ποινών, η βλάβη που θα έχουν υποστεί αυτοί θα είναι αυτονόητη. Επομένως συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το 497 και επιφυλάσσομαι για την επιβολή περιοριστικών όρων εφόσον το Δικαστήριό Σας δεχτεί την πρότασή μου».

Οργή της πολιτικής αγωγής: Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα

Η πρόταση της κυρίας Οικονόμου προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την ενόχληση της πολιτικής αγωγής.

Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος του ΠΑΜΕ, δήλωσε αμέσως μετά την εισαγγελική πρόταση:

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που (ο Μιχαλολιάκος) καταδικάστηκε το ’79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ .Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα».

Ο Κώστας Παπαδάκης, εκ των δικηγόρων των αιγύπτιων ψαράδων, κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι μετατράπηκε «σε συνήγορο των κατηγορουμένων»!

«Τώρα που η δική τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.Ομως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος των αιγύπτιων ψαράδων, είπε

«Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...