356
Οδοφράγματα, φωτιές και ένταση στους δρόμους της Βαρκελώνης | REUTERS/Rafael Marchante

Αγριες συγκρούσεις στη Βαρκελώνη – πολιτοφυλακή στέλνει ο Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 22:23
Οδοφράγματα, φωτιές και ένταση στους δρόμους της Βαρκελώνης
|REUTERS/Rafael Marchante

Αγριες συγκρούσεις στη Βαρκελώνη – πολιτοφυλακή στέλνει ο Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 22:23

Συγκρούσεις διαδηλωτών με καλυμμένα πρόσωπα κατά της αστυνομίας, φωτιές και γενικευμένη ένταση: αυτό είναι το σκηνικό το βράδυ της Παρασκευής στη Βαρκελώνη, ημέρα γενικής απεργίας και κινητοποιήσεων για τις φυλακίσεις πολιτικών.

Πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά.

Τα αστυνομικά οχήματα μάταια επιχείρησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Πολιτοφυλακή στη Βαρκελώνη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της Guardia Civil, της ισπανικής πολιτοφυλακής, στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Οι ενισχύσεις, εξηγούσε ήδη από την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, θα σταλούν προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

Το μήνυμα σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές: η τάξη θα επιβληθεί από την (υπηρεσιακή και προεκλογική) κυβέρνηση Σάντσεθ όπως χρειαστεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική Δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Στο τέλος της κινητοποίησης, και ενώ το πλήθος είχε φθάσει στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων αψηφώντας τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που εκτόξευαν δακρυγόνα εναντίον τους για να τους διαλύσουν.

Είναι η πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών. Πάνω από 100 είναι οι συλληφθέντες όλες αυτές τις ημέρες ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Από νωρίς σήμερα πέντε μεγάλες πορείες που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη από γειτονικές πόλεις συνέκλιναν στη Βαρκελώνη, στην οποία τα μέσα μεταφοράς κινούνταν με προσωπικό ασφαλείας.

Η διαδήλωση ήταν γενικά ειρηνική, μέχρι που αργά το απόγευμα άρχισαν τα πρώτα επεισόδια.

Ημέρα μαζικής απεργίας

Η κινητοποίηση της Παρασκευής σχεδόν έβαλε «λουκέτο» στην πόλη.

Η Σαγράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή, ενώ η όπερα Λισέου ακύρωσε τις παραστάσεις για σήμερα. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν ενώ 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, την ώρα που η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους.

Η αναταραχή στην Καταλονία οδήγησε επίσης στην αναβολή από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου του αγώνα της 26ης Οκτωβρίου μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...