1533
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι σημαίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 18:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2021, 10:02
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι σημαίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 18:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/09/2021, 10:02

Σε μια κίνηση που αναμένεται να αλλάξει εκ νέου το παιχνίδι στην αγορά ενέργειας, όχι απλά στην Ελλάδα αλλά συνολικά στα Βαλκάνια, προχώρησε η ΔΕΗ η οποία ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης την Πέμπτη, υπό το πρίσμα της στρατηγικής μετατόπισης της εταιρείας προς την πράσινη ενέργεια αλλά και με το βλέμμα σε ευκαιρίες ανάπτυξης στη βαλκανική αγορά (βλέπε εξαγορές).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκεπτικό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι ότι θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 με στόχο:

-9,1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών)

-τη διεύρυνση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή

-την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα συνδυαστεί όπως όλα δείχνουν με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία: από το 51% (Υπερταμείο 34%, ΤΑΙΠΕΔ 17%), σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας –το λεγόμενο «blocking minority»– στα επίπεδα του 34%. Πρόκειται, όπως εξήγησαν παράγοντες της αγοράς για το μοντέλο που ακολουθήθηκε και κατά την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και των Ελληνικών Πετρελαίων. «Απώτερος στόχος», σημείωσαν οι φορείς του Δημοσίου, «είναι να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο αντί τα χρήματα από τη ΔΕΗ να πηγαίνουν στον τεράστιο «κουβά» του δημόσιου χρέους, θα μπορούν να επιστρέψουν στην επιχείρηση για την περεταίρω ανάπτυξή της. Την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε (στον ΣΚΑΪ) ότι η ΔΕΗ είναι εθνική υπόθεση και «οφείλεις να τη θωρακίσεις και να την κάνεις ανταγωνιστική» προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντλήσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Τόνισε, δε, ότι θα μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις και να διατηρήσει το δικαίωμα του μάνατζμεντ. «Αυτό που γίνεται τώρα είναι άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, όχι από τον φορολογούμενο», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον η ΔΕΗ θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα. Τόνισε εξάλλου, ότι παρόλο που αυξάνεται η μετοχή των επενδυτών, το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 34% με ισχυρά δικαιώματα.

Κέρδη 471,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, προχώρησε στην ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του κλάδου του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Spear κατέθεσε προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει ανάληψη χρέους ύψους 804 εκατ.)

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Έτσι, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν στα 471,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 457,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Το αντίστοιχο περιθώριο διαμορφώθηκε σε 21,5% από 20,3%. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής όπου καταγράφηκε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες φυσικού αερίου.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση της συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο 23% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ, από 33% και αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου κατά 108% και 54,7% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι δράσεις της επιχείρησης το α’ εξάμηνο του 2021 για τη βελτίωση των εισπράξεων είχαν θετική επίπτωση στις επισφαλείς απαιτήσεις όπως είχε ήδη προβλεφθεί.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το EBITDA του α’ εξαμήνου του 2021 όπως και αυτό του α’ εξαμήνου του 2020 επηρεάστηκε επίσης από ορισμένες εφάπαξ επιπτώσεις και διαμορφώθηκε σε €434εκατ. έναντι €485,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 26,9 εκατ. ευρώ, έναντι 29,3 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2020.

Ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΔΕΗ Α.Ε. της 23ης Σεπτεμβρίου 2021, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα  της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα. Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Οπως αναμενόταν, πάντως, η ανακοίνωση δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις. Τόσο το σωματείο της ΔΕΗ, η περίφημη ΓΕΝΟΠ, όσο και η αντιπολίτευση έκαναν λόγο για ξεπούλημα.

ΓΕΝΟΠ: Η κυβέρνηση χαρίζει τη ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο ‘ακριβά ασημικά’ της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με ‘παραίτησή’ του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας», ανέφερε η ΓΕΝΟΠ, για να προσθέσει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους ‘τζάμπα μάγκες’ που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν».

ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ευθέως λόγο για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και «έγκλημα κατά του ελληνικού λαού». Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» και ότι «η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες». «Η πρόθεσή τους είναι σαφής», τόνισε, για να προσθέσει πως «η “διερεύνηση” μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη ΔΕΗ, «ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο», σημείωσαν από την Κουμουνδούρου, «η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης». «Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους».

«Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου στο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό», ανέφεραν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Από το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλαν ότι η «η κυβέρνηση παραδίδει τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...