272
Το ναυαγισμένο πλοίο είναι σε βάθος 400 μέτρων | Yonhap/via REUTERS

Εχει το παλιό ρωσικό ναυάγιο στη Νότια Κορέα 200 τόνους χρυσού;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 13:41
Το ναυαγισμένο πλοίο είναι σε βάθος 400 μέτρων
|Yonhap/via REUTERS

Εχει το παλιό ρωσικό ναυάγιο στη Νότια Κορέα 200 τόνους χρυσού;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2018, 13:41

Σε πολιτικό και οικονομικό θρίλερ με διεθνείς διαστάσεις εξελίσσεται ο ισχυρισμός νοτιοκορεατικής εταιρείας ότι εντόπισε ρωσικό ναυάγιο που φέρεται να «φιλοξενεί» τεράστια ποσότητα χρυσού.

Το εκτοπίσματος 6.200 τόνων ρωσικό πολεμικό  Dmitrii Donskoi, το οποίο βυθίστηκε το 1905 κατά τη διάρκεια του Ρωσοϊαπωνικού Πολέμου (1904-1905) ανοιχτά των ανατολικών ακτών της (σημερινής) Νότιας Κορέας, σύμφωνα με την ως τώρα αβάσιμη εκτίμηση της εταιρείας Shinil μετέφερε 200 τόνους σε χρυσό και νομίσματα.

Η συνολική αξία του πολύτιμου φορτίου ξεπερνά σήμερα τα 130 δισ. δολάρια! Ένα μέρος των χρυσών νομισμάτων προοριζόταν για την  πληρωμή ρώσων αξιωματικών του Ναυτικού.

Ρώσοι ειδικοί αμφισβητούν αυτόν τον απίστευτο ισχυρισμό.

Πρώτα απ’ όλα, είναι μάλλον απίθανο να είχε βάλει η (τότε τσαρική) Ρωσία τόσο πολύ χρυσό σε μόνον ένα πλοίο και μάλλον θα τον είχε μεταφέρει σιδηροδρομικά.

Ερώτημα είναι για τους ειδικούς αν ένα θωρακισμένο πολεμικό πλοίο, με εκατοντάδες ναύτες, οπλισμό και κάρβουνο για τις μηχανές είχε χώρο για 200 τόνους χρυσού. Η ποσότητα είναι μάλιστα  διπλάσια από αυτή που έχει η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας!

Παρά ταύτα, η Shinil ελπίζει ότι θα ανελκύσει το ναυάγιο τους επόμενους μήνες, αν και δεν είναι σαφές αν θα πάρει την άδεια.

Οι νοτιοκορεατικοί νόμοι απαιτούν -πριν από την ανέλκυση- η εταιρεία που θα την επιχειρήσει να καταθέσει σαν εγγύηση το 10%  της αξίας του ναυαγίου. Μπροστά στο ενδεχόμενο να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό (που προφανώς δεν το έχει…), η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι βρήκε το πλοίο και όχι το περιεχόμενό του, άρα προτίθεται να καταθέσει μόλις 105.000 δολάρια.

Και, βέβαια, είναι το θέμα της ιδιοκτησίας του χρυσού. Η Ρωσία θα μπορούσε να τον διεκδικήσει και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να ζητήσει ως και το 80%.

Αν φυσικά υπάρχει τόσος πολύ χρυσός…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...