407
Δύο γαρύφαλλα και μια εικόνα του άτυχου δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στο Κίεβο. Πλήρωσε τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του με τρεις σφαίρες στην πλάτη... | EPA

Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μόσχα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 23:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2018, 15:18
Δύο γαρύφαλλα και μια εικόνα του άτυχου δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στο Κίεβο. Πλήρωσε τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του με τρεις σφαίρες στην πλάτη...
|EPA

Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μόσχα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 23:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2018, 15:18

Ο ρώσος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αρκάντι Μπαμπτσένκο δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Κίεβο. Ηταν 41 ετών. Και ήταν μια ακόμα «εξουδετέρωση» ενός ενοχλητικού προς το Κρεμλίνο δημοσιογράφου, λένε οι Ουκρανοί.

Δεν το λέει κάποιος ανώνυμος. Ο ίδιος ο ουκρανός πρωθυπουργός Βολόντομιρ Γκρόισμαν κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο. «Είμαι πεπεισμένος ότι η ρωσική ολοκληρωτική μηχανή δεν του συγχώρεσε την ειλικρίνιά του καθώς και ότι ήταν ένας άνθρωπος αρχών» έγραψε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας στο Facebook.

Από τη πλευρά της η Μόσχα ζήτησε και αυτή έρευνα για τον φόνο, αλλά σημείωσε με ειρωνεία ότι οι δολοφονίες έχουν γίνει «ρουτίνα» για το «ουκρανικό καθεστώς». Ο δε Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, απέρριψε τους ισχυρισμούς του ουκρανού πρωθυπουργού αναφέροντας ότι είναι «θλιβεροί» και μέρος μιας γενικότερης αντι-ρωσικής εκστρατείας…

Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος του Μπαμπτσένκο, ενός γνωστού επικριτή του Κρεμλίνου, ήρθε να αναζωπυρώσει με τραγικό τρόπο την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σε μια πρώτη ανακοίνωση για το έγκλημα το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι «ένας ρώσος υπήκοος, ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής, έπεσε νεκρός από πυρά σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα».

«Βρισκόταν έξω από το διαμέρισμά  του στην περιοχή Ντνιμπρόβσκι του Κιέβου, η γυναίκα του ήταν στο μπάνιο, άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, όταν βγήκε έξω και είδε τον σύζυγό της να αιμορραγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Γιάροσλαβ Τρακάλο, προσθέτοντας ότι ο άτυχος δημοσιογράφος «υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Μπαμπτσένκο πυροβολήθηκε τρεις φορές στην πλάτη. Είχε βγει από το σπίτι του για να πάρει ψωμί…

dh-thumb-large

«Το θύμα είναι ένας ρώσος υπήκοος, γεννηθείς το 1977, ήταν παρουσιαστής σε έναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι αστυνομικές αρχές υποπτεύονται ότι η δολοφονία του Μπαμπτσένκο συνδέεται με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και κυρίως τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του. Υπήρξε ένας από τους πλέον γνωστούς και επιτυχημένους πολεμικούς ανταποκριτές, αλλά είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του.

Είχε δίκιο να φοβάται.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης και πολέμιος της διαφθοράς, Αλεξέι Ναβάλνι, περιέγραψε τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο ως «σοκαριστική». «Δεν έχω αμφιβολία ότι η αιτία για αυτό το τερατώδες έγκλημα ήταν η δημόσια πολιτική θέση του Αρκάντι και οι επαγγελματικές του δραστηριότητες», σημείωσε.

«Αυτή είναι μία τρομοκρατική επίθεση εναντίον της δημοσιογραφικής κοινότητας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Οι δολοφόνοι επιτέθηκαν σε όλους μας, επιλέγοντας τον πιο ειλικρινή, θορυβώδη και γενναίο, αυτόν που βρίσκεται σε δημόσια θέα», ανέφερε ο συνάδελφος του Μπαμπτσένκο, Παβέλ Κανίγκιν, δημοσιογράφος για τη Novaya Gazeta.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...