664
Ο Τόμας Βίζερ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Βίζερ εξήγησε πώς η Ελλάδα έχασε 200 δισ. εξαιτίας των Τσίπρα & Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2018, 09:35
Ο Τόμας Βίζερ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Βίζερ εξήγησε πώς η Ελλάδα έχασε 200 δισ. εξαιτίας των Τσίπρα & Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2018, 09:35

Για μια ακόμη φορά ο Τόμας Βίζερ υπήρξε σκληρός για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο πρώην πλέον επικεφαλής του EuroWorking Group εξήγησε, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τον τρόπο με τον οποίο υπολόγισε ότι η ζημιά για την ελληνική οικονομία από την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο 6μηνο του 2015 ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.

Ο αυστριακός τεχνοκράτης έκανε μάλιστα μια αναβάθμιση της ζημιάς, που σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε εκτιμήσει στα 200 δισ. ευρώ. Από τους Δελφούς είπε ότι το εξάμηνο Τσίπρα – Βαρουφάκη η ζημιά ήταν μεγαλύτερη και ότι η εκτίμηση για 200 δισ. ευρώ είναι «ίσως συντηρητική»

«Αν π.χ. έχεις μια χρονιά πτώση ΑΕΠ 20% και επιτρέψεις τον επόμενο χρόνο στο φυσιολογικό επίπεδο, έχεις χάσει 20% και δεν πρόκειται να το πάρεις ποτέ πίσω. Αλλά αν αρχίσεις να αυξάνεις το ΑΕΠ σου μετά τον πρώτο χρόνο ώστε η απώλεια να μην 20% αλλά 19% σε σχέση με το τι θα είχες και τον επόμενο χρόνο 18% σε σχέση με το τι θα είχες και μετά 17%, αν τα προσθέσεις όλα αυτά, συν τω χρόνω, τότε βέβαια οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η απώλεια εισοδήματος είναι μεγαλύτερη, η απώλεια απασχόλησης είναι μεγαλύτερη και εκεί είναι που ένας πολύ πρόχειρος υπολογισμός θα έδινε το ισοδύναμο ενός ετήσιου ΑΕΠ», είπε ο Βίζερ.

Ασφαλώς τα σχόλια του πρώην προέδρου του EuroWorking Group προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος κατά την προσφιλή του τακτική επιστράτευσε ως επιχείρημα την ύπαρξη «τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού».

«Είναι συγκινητικές οι προσπάθειες της Τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού να μας δικαιώνουν, λέγοντας ανοησίες τόσο μεγάλες που μόνο ηθελημένα μπορεί να τις λένε. Δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου,  χαρακτήρισε ιδιοτελή τα σχόλια του Τόμας Βίζερ και πρόσθεσε δηκτικά: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε και δύο και τρείς και… εφτά φορές το ελληνικό ΑΕΠ. Ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του, άλλωστε τσάμπα είναι…»

Αντίστοιχες τοποθετήσεις πάντως έχει κάνει τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέροντας οτι το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, έφτασε τα 100 δισ. ευρώ, όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως η ζημιά που «έφερε» η «περήφανη διαπραγμάτευση» του κ. Βαρουφάκη άγγιξε τα 86 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα ο Τόμας Βίζερ παραδέχτηκε και κάποια λάθη. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι εν έτει 2010 δεν έγινε απομείωση του χρέους της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η μη αναδιάθρωση του ελληνικού χρέους από την αρχή του προγράμματος ήταν λανθασμένη επιλογή, απάντησε: «Αν μετανιώνει κάποιος για κάτι, αυτό είναι σίγουρα που δεν μπορέσαμε να καλύψουμε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους εξαρχής. Ωστόσο, δεν είχαμε τα εργαλεία. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν τόλμησε κάποιος να κάνει αυτό το βήμα. Λυπάμαι που δεν κάναμε το 2010 απομείωση χρέους».

 

Ο πρώην πρόεδρος του Euro Working Group, Thomas Wieser (Α), σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξη Παπαχελά(Δ) στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, στη συζήτησή του με τον διεθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Κληθείς να καταθέσει την άποψή του ως προς αν η απειλή τού Grexit ήταν πραγματική ή αν αποτελούσε μπλόφα του τότε Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Τόμας Βίζερ υποστήριξε ότι ήταν η ελληνική κυβέρνηση που από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2015 προκαλούσε αυτόν τον φόβο. «Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η πίεση προήλθε από τη γερμανική πλευρά, αλλά ότι προέκυψε από τη συνολική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δημιούργησε αμφιβολίες σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ», προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν ορθή επιλογή, ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group απάντησε ότι «ήταν απαραίτητος ένας σύμβουλος που θα παρακολουθούσε το πρόγραμμα. Αυτός ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...