229
| Shutterstock

Εντυπωσιακή «έξοδος» της Κύπρου στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 13:58

Εντυπωσιακή «έξοδος» της Κύπρου στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 13:58

Η Κύπρος μπήκε στα Μνημόνια το 2013, τρία χρόνια μετά την Ελλάδα. Βγήκε. Και μόλις πραγματοποίησε μια εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρέους με την έκδοση 7ετούς ομολόγου αξίας 850 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,75%, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ήταν σχεδόν πενταπλάσιες σε σχέση με το ζητούμενο ποσό, φτάνοντας τα 4,2 δισ. ευρώ!

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στη Λευκωσία, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που έχει προσελκύσει η Κύπρος από τότε που επέστρεψε στις αγορές μετά το Μνημόνιο. Η Κύπρος κατάφερε να βγει από τα capital controls σε δύο χρόνια, κάτι που μας μελαγχολεί, αν σκεφτεί κανείς ότι στις 28 Ιουνίου συμπληρώνονται δύο χρόνια που έχουν επιβληθεί οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων στη χώρα μας και δεν έχουν χαλαρώσει παρά ελάχιστα.

«Η επιτυχία της έκδοσης αντικατοπτρίζει τη ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική ανάκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, που σημειώνει μάλιστα, ότι πάνω από το 80% της έκδοσης αγοράστηκε από επενδυτές εκτός του νησιού.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επενδυτές απέκτησαν το 35,3% του κυπριακού ομολόγου.

Τώρα μπορείτε να κάνετε τις αντιστοιχίες με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα που επτά χρόνια στα Μνημόνια, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εύχεται ότι κάποια στιγμή «θα βγούμε στις αγορές». Και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να λέει ότι «θα» αρθούν τα capital controls. Πότε; Κανείς δεν ξέρει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...