623
Ποιος 18άρης δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους; | Facebook

Δωρεάν ταξίδια στην ΕΕ για κάθε 18χρονο Ευρωπαίο;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2016, 15:42
Ποιος 18άρης δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους;
|Facebook

Δωρεάν ταξίδια στην ΕΕ για κάθε 18χρονο Ευρωπαίο;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2016, 15:42

Πήγαινε πίσω (ή μπροστά) στον χρόνο, φαντάσου ότι είσαι πάλι πολύ νέος, μαθητής, και την ημέρα που γιορτάζεις τα 18 σου χρόνια λαμβάνεις ένα γράμμα, ειδικά γραμμένο για εσένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε καλεί να ταξιδέψεις στην Ευρώπη προτού περάσεις στο επόμενο στάδιο μετά το λύκειο. Σου δίνει ένα δωρεάν εισιτήριο που έχει την ισχύ ενός μηνός και εσύ ήδη φαντάζεσαι τον εαυτό σου με ένα σακίδιο στον ώμο να διασχίζει πόλεις, χωράφια, χωριά, ποτάμια, που δεν έχεις δει ποτέ στη ζωή σου. Το κυριότερο; Να γνωρίζεις άλλους λαούς. Να καταλαβαίνεις τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος. Μια άλλη ταυτότητα.

Η χορήγηση ενός εισιτηρίου InterRail σε κάθε Ευρωπαίο 18χρονο συζητιέται καιρό, και τώρα, πια, επισήμως. Ο διάλογος άνοιξε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη (4/10).  Φυσικά ακούστηκαν διάφορα. Η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βιολέτα Μπουλκ, αυτή που άνοιξε την «πόρτα» στην νεωτεριστική αυτή πρόταση, δήλωσε ότι «θαυμάζουμε τη φιλοδοξία της πρότασης, είμαστε έτοιμοι να την εξετάσουμε περαιτέρω».

Βέβαια πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι αντί να λύνει σοβαρότερα προβλήματα, η ΕΕ αναλώνεται σε σχέδια για ταξίδια. Κι όμως, όλοι ξέρουν ότι οι Βρυξέλλες δεν κάνουν δώρα χωρίς λόγο. «Το δώρο ενός εισιτηρίου InterRail σε όλους τους νέους ανθρώπους θα ήταν υπέροχο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψουν τις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έθεσε και την πρόταση στην Κομισιόν.

«Η κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη είναι καίριας σημασίας για την προώθηση του αισθήματος του “ανήκειν” στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι εδραιωμένη, παρά τα προγράμματα Erasmus», είχε δηλώσει το Λαϊκό Κόμμα. Ο σκοπός, δηλαδή, είναι να γνωρίσουν οι νέοι την Ευρώπη πριν αρχίσουν να διχάζονται για αυτήν. Να αποφευχθεί ένα επόμενο Brexit, για παράδειγμα. Να μειωθεί ο ευρωσκεπτικισμός.

Ο ευρωσκεπτικισμός… Παρών –φευ–και σε αυτήν τη συζήτηση. Πόσο θα επιβαρύνει το πλάνο των δωρεάν ταξιδιών τον ευρωπαϊκο προϋπολογισμό; Κάθε εισιτήριο κοστίζει μέχρι και 407 ευρώ. Αρα μιλάμε για μία καινοτομία που θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια, όταν το χρήμα δεν ρέει πια άφθονο στις ευρωπαϊκές χώρες. Ασφαλώς αυτό δεν αρέσει στους εκπροσώπους κρατών και ευρωβουλευτές που εκ πεποιθήσεως πιέζουν σταθερά για περισσότερη λιτότητα. Πιθανώς να μην αρέσει ούτε σε εκπροσώπους των ίδιων των χωρών που πιέζονται για περισσότερη λιτότητα.

Plenary Session week 27 2013 in Strasbourg - Situation of fundamental rights: standards and practices in Hungary
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, το οποίο πρότεινε την ιδέα για το δώρο του εισιτηρίου στους 18χρονους Ευρωπαίους (Reuters)

Οι πρώτοι επικριτές εμφανίστηκαν ήδη στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το βράδυ της Τρίτης. Χαρακτήρισαν την πρόταση λαϊκιστική. Εδώ ο κόσμος καίγεται, οι νέοι δεν έχουν δουλειά –τα ποσοστά ανεργίας στους νέους της ΕΕ έχουν κολλήσει στο 18,8% ενώ για τους νέους της Ευρωζώνης ο αριθμός ανεβαίνει στο 21,1%. Τι θα τους κάνει ένα ταξίδι μέσα σε ένα τρένο;

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις φωνές που ακούστηκαν στην αίθουσα, ξεχώρισε αυτή ενός ευρωβουλευτή του βρετανικού ξενοφοβικού UKIP. Η ειρωνεία είναι ότι η πρόταση δεν αφορά καν τη Βρετανία, η οποία σε δύο χρόνια -που σίγουρα θα απαιτηθούν για την εφαρμογή του προγράμματος- θα έχει αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπέρμαχος της πρότασης, κ. Βέμπερ, προειδοποίησε ότι αυτοί που θα απορρίψουν την πρόταση είναι αυτοί που «δεν θέλουν να εκλαμβάνονται οι γείτονες ως φίλοι». Μαζί του συμφώνησαν ευρωβουλευτές από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία ακόμη και την Ουγγαρία οι οποίοι έδειξαν γρήγορα τον ενθουσιασμό τους απέναντι στο πρόγραμμα.

Κι όμως, η διαδικτυακή εκστρατεία προώθησης τις ιδέας δεν έχει κερδίσει πολλές υπογραφές -μόλις 1.360 το μεσημέρι της Τετάρτης. Εκεί μπορούν να ακουστούν και οι νέοι. Αυτοί που σε λίγο θα πάρουν απολυτήριο σχολείου ξέροντας ότι στην Ελλάδα η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%, στην Ισπανία έχει πέσει λίγο κάτω από το 43%, ενώ στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 38%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...