319
. | Shutterstock

Ιταλία: Μεταμόσχευση καρδιάς «σταματημένης» επί εικοσάλεπτο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 20:42
.
|Shutterstock

Ιταλία: Μεταμόσχευση καρδιάς «σταματημένης» επί εικοσάλεπτο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 20:42

Σε «παγκόσμια πρωτιά» στα ιατρικά χρονικά αναφέρθηκε με δημοσίευμά της η Repubblica. Στην Πάντοβα, στο τοπικό νοσοκομείο, έγινε μεταμόσχευση «σταματημένης» επί εικοσάλεπτο καρδιάς. Το ιταλικό μέσο έγραψε ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες περιπτώσεις, στην Αυστραλία και την Αγγλία, όμως τα όργανα που είχαν μεταμοσχευθεί είχαν σταματήσει να χτυπούν μόνο λίγα λεπτά. Στην Πάντοβα το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μεγάλο.

Ο καθηγητής Γκουίντο Τζερόζα, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάντοβα, ο συντονιστής της εγχείρησης, είπε ότι η μεταμόσχευση καρδιάς από έναν δότη που υπέστη καρδιακή ανακοπή έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, όμως κατόπιν εγκρίσεως που δεν υπερβαίνει το πεντάλεπτο.

Στη Βρετανία και στην Αυστραλία ο καρδιακός θάνατος δηλώνεται ύστερα από λίγα λεπτά και επομένως είναι δυνατή η γρήγορη μεταμόσχευση του οργάνου, όμως στην Ιταλία ο νόμος απαιτεί δήλωση καρδιακού θανάτου ύστερα από 20 λεπτά της ώρας. Και μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για το μόσχευμα. «Είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, και εξαιτίας του έχουν αποτραπεί μεταμοσχεύσεις του είδους».

Στην Ιταλία, έγραψε η Repubblica, οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς που είχαν γίνει μέχρι το χειρουργείο της Πάντοβα αφορούσαν μοσχεύματα που ελήφθησαν από ανθρώπους θανόντες λόγω εγκεφαλικού και όχι λόγω εμφράγματος. Ο γιατρός είπε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής ο λήπτης του μοσχεύματος έχει κανονική μετεγχειρητική πορεία και ότι η νέα καρδιά του λειτουργεί καλά.

Ο Τζερόζα κυριολεκτικώς  πανηγυρίζει: «Είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που αποδείξαμε ότι μια καρδιά ‘‘σταματημένη’’ επί εικοσάλεπτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση». Και όχι μόνο αυτό. Οπως μας πληροφόρησε η Repubblica, οι ειδικοί λένε ότι ανοίγει ο δρόμος για αύξηση των μεταμοσχεύσεων του είδους κατά 30% και για ελάφρυνση της σχετικής λίστας αναμονής.

Ενας από αυτούς τους ειδικούς με τους οποίους συνομίλησε το ιταλικό μέσο είπε, πάντως, ότι η τελική λύση στο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς είναι η τεχνητή καρδιά. «Πρέπει να την έχουμε έτοιμη, στο ράφι, άμεσα διαθέσιμη. Και πλέον δεν θα περιμένουμε να πεθάνει κάποιος για να προσφέρουμε την καρδιά του σε όσους περιμένουν μόσχευμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...