410
Οι ιδιοκτήτες σκύλων ανησυχούν γιατί υπολείμματα του ναρκωτικού υπάρχουν παντού στους δρόμους της Νέας Υόρκης | GettyImages

Νέα Υόρκη: H νομιμοποίηση της κάνναβης έφερε έκρηξη «φτιαγμένων» σκύλων

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 11:10
Οι ιδιοκτήτες σκύλων ανησυχούν γιατί υπολείμματα του ναρκωτικού υπάρχουν παντού στους δρόμους της Νέας Υόρκης
|GettyImages

Νέα Υόρκη: H νομιμοποίηση της κάνναβης έφερε έκρηξη «φτιαγμένων» σκύλων

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2023, 11:10

Ενα πρωτοφανές φαινόμενο παρατηρούν και καταγράφουν οι ειδικοί στη Νέα Υόρκη μετά την απόφαση των τοπικών Αρχών να αφήσουν ελεύθερη την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Αυτό δεν έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της ουσίας στους πολίτες της αμερικανικής μητρόπολης, αλλά στα τετράποδα που ζουν σε αυτήν.

Σύμφωνα με κτηνιάτρους, τα κατοικίδια σκυλιά όλο και περισσότερο «φτιάχνονται» αφού τρώνε κάνναβη που πετιέται στους δρόμους της πόλης.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων «μπερδεμένων» σκύλων στα ιατρεία τους από τότε που νομιμοποιήθηκε η κάνναβη για αναψυχή το 2021, σημείωσαν οι New York Times με το θέμα να απασχολεί και τον βρετανικό Telegraph.

Σε πολλές περιπτώσεις, η κάνναβη έχει τη μορφή υπολειμμάτων από τσιγάρα αλλά τα σκυλιά μπορούν επίσης να επηρεαστούν από το παθητικό κάπνισμα ή από το μασούλημα τσίχλας και σοκολάτας με μαριχουάνα.

Στο παρελθόν, οι κτηνίατροι έβλεπαν ένα τέτοιο περιστατικό τον μήνα, ενώ τώρα καλούνται να θεραπεύσουν πολλά σκυλιά την εβδομάδα.

Η ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας είναι πλέον νόμιμη σε 21 Πολιτείες με την τηλεφωνική γραμμή «Pet Poison» να αναφέρει αύξηση κατά 400% των κλήσεων για βοήθεια σε σύγκριση με έξι χρόνια πριν.

Αν και οι θάνατοι σκύλων από κατανάλωση του συγκεκριμένου ναρκωτικού είναι σπάνιοι, οι επιπτώσεις του μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρές.

Τα συμπτώματα

Τα σκυλιά που άθελά τους έχουν καταναλώσει κάνναβη εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως απώλεια ισορροπίας, δυσκολία στο περπάτημα, ναυτία και σε ορισμένες περιπτώσεις παραισθήσεις.

Επίσης χάνουν τον προσανατολισμό τους, κάνουν εμετούς ενώ οι κόρες των ματιών τους διαστέλλονται.

Η Σαρα Χόγκαν, ιατρός επειγόντων περιστατικών από την Καλιφόρνια, δήλωσε στην Telegraph: «Οι σκύλοι συνήθως μας παρουσιάζονται με διεσταλμένα μάτια, τρέμουλο και φαίνονται πολύ ανήσυχοι. Αν προσπαθήσουμε να τα χαϊδέψουμε, δείχνουν να έχουν παραισθήσεις, σαν να τους έρχεται ένα γιγάντιο χέρι και σκύβουν το κεφάλι. Επίσης εμφανίζουν ακράτεια».

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι σκύλοι έχουν περισσότερους υποδοχείς κανναβινοειδών από τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες του ναρκωτικού είναι ιδιαίτερα τοξικές.

Σύμφωνα με την VCA, η οποία διαχειρίζεται ένα εθνικό δίκτυο νοσοκομείων για κατοικίδια ζώα, το πρώτο καθήκον των κτηνιάτρων είναι να απομακρύνουν το ναρκωτικό από τον οργανισμό του ζώου – συνήθως προκαλώντας εμετό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το ζώο μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε πλύση στομάχου ενώ μετά από αυτά, το κατοικίδιο μπορεί να χρειαστεί φάρμακα κατά του άγχους για να ελαχιστοποιηθεί η δράση της κάνναβης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...