448
Αν γίνουν εκλογές σήμερα η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis | ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αυξημένο προβάδισμα 8,2% για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 21:52
Αν γίνουν εκλογές σήμερα η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis
|ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αυξημένο προβάδισμα 8,2% για τη ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 21:52

Τη διαφορά ασφαλείας της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, διευρυνόμενη μάλιστα, χάρη προφανώς στο πολιτικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον αλλά και στη μηδενιστική προσέγγιση της Κουμουνδούρου, κατέγραψε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε από το Mega την Τετάρτη το βράδυ.

Το κυβερνών κόμμα έχει προβάδισμα 8,2% στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.300 ατόμων το διάστημα από τις 16 έως 23 Μαΐου, κατά το οποίο μείζον πολιτικό γεγονός αποτέλεσε η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι νέες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,5%. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 20,3%, με τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων να ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 μονάδες που ήταν πριν δύο μήνες. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,8% (και αυτό σε πτώση σε σύγκριση με το 14,4% τον Απρίλιο, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25 με 2,9%.

Στο 1% βρίσκεται το κόμμα «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του καταδικασμένου και φυλακισμένου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη.

Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει το άνοιγμα της «ψαλίδας» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταγράψει τόσο η GPO (στο 8,9% η διαφορά), σε δημοσκόπηση της για την εφημερίδα «Τα Νέα» τη Δευτέρα, όσο και η Marc (στο 9,9%), στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και παρουσιάστηκε την Τρίτη.

Η εκτίμηση ψήφου

Πέραν ωστόσο, από την πρόθεση ψήφου, η Metron Analysis μετρά και έναν άλλον δείκτη, αυτόν της εκτίμησης ψήφου. Σε αυτόν τον δείκτη η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, (από 39,9% στις εκλογές του 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ 25,7% (από 31,5%), το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 15% (από 8,1%), το ΚΚΕ 6,4% (από 5,3%), η Ελληνική Λύση 5,2% (από 3,7%) και το ΜέΡΑ25 3,7% (από 3,4%).

Παράσταση νίκης

Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές», το 66% απαντά ότι θα νικήσει η ΝΔ. Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλόλητα για Πρωθυπουργός. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, και οι Κυριάκος Βελόπουλος και Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...