923
Το «πιστό σκυλί», ο αρχιλογιστής Αλεν Γουάισελμπεργκ, κινούσε τα νήματα πίσω από τους Τραμπ και προς το συμφέρον τους | CreativeProtagon

Ο κέρβερος που φυλάει τους σκελετούς στη ντουλάπα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 21:03
Το «πιστό σκυλί», ο αρχιλογιστής Αλεν Γουάισελμπεργκ, κινούσε τα νήματα πίσω από τους Τραμπ και προς το συμφέρον τους
|CreativeProtagon

Ο κέρβερος που φυλάει τους σκελετούς στη ντουλάπα του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 21:03

Ο Αλεν Γουάισελμπεργκ δεν υπήρξε μόνο ο λογιστικός νους του Ομίλου Τραμπ, αλλά και οικογενειακός φίλος που συνδέθηκε, από τη νιότη του ακόμη, με τον πατέρα του πρώην προέδρου, τον Φρεντ Τραμπ. Για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ είναι άνθρωπος υπεράνω υποψίας, ταμένος στο συμφέρον της φαμίλιας, αφού στα χέρια του αρχιλογιστή ο γιος τού Φρεντ και συνεχιστής των πατρικών επιχειρήσεων είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για αίσιο τέλος σε διάφορα πρότζεκτ.

Ο μοσχοβίτικος Πύργος Τραμπ, για παράδειγμα, ήταν ένα από αυτά, αν και δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Αλλά και η δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς επίσης, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, αφού η επιταγή των 130.000 δολαρίων που η εν λόγω κυρία εισέπραξε για να κρατήσει το στόμα της κλειστό όσον αφορά τη σχέση της με τον Ντόναλντ έφερε την υπογραφή του Γουάισελμπεργκ, όπως και εκείνη του Ντόναλντ Τζούνιορ.

Χαρακτηριστική για τον τρόπο αντιμετώπισης του Γουάισελμπεργκ από την οικογένεια Τραμπ είναι και η αναφορά του ιδίου του πρώην προέδρου στο βιβλίο του «Σκέψου σαν Εκατομμυριούχος» («Think Like a Billionaire»). Εκεί ο Τραμπ υπογράμμισε ότι ο αρχιλογιστής στάθηκε στο πλευρό του κατά τη διάρκεια των δύσκολων σχέσεων του Ομίλου με τις τράπεζες. Με αυταπάρνηση και ζήλο ο Γουάισελμπεργκ ανέλαβε να διαπραγματευτεί τις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων και τις διευθετήσεις των χρεών. Το αφεντικό του τού ανταπέδωσε το μεγάλο υπαλληλικό ενδιαφέρον με ένα μικρό εργοδοτικό σχόλιο: «Εκανε ό,τι ήταν απαραίτητο. Είναι πιστός υπάλληλος».

Εξ όλων αυτών συμπεραίνουν και οι Financial Times ότι όλη η ζωή του Γουάισελμπεργκ είναι οι Τραμπ. Και, επίσης, ότι ο Τραμπ προσεύχεται να την τιμήσει τη ζωή του ο αρχιλογιστής του, να μην πει κουβέντα στον εισαγγελέα για οποιοδήποτε και νομικώς επίμεμπτο θέμα. Η ενοχοποίηση του Γουάισελμπεργκ και των Τραμπ (το περιβόητο «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο αναφέρθηκε και πάλι ο πρώην πρόεδρος) οφείλεται κυρίως σε δύο άτομα: στον πρώην δικηγόρο του Τραμπ Μάικλ Κόεν και στην πρώην νύφη του Γουάισελμπεργκ, από τον γάμο του γιου του Μπάρι, την Τζένιφερ Γουάισελμπεργκ.

Ο Κόεν και η Τζένιφερ

Η έρευνα του εισαγγελέα Σάιρους Βανς εδράζεται στις καταγγελίες του Κόεν για τα 130.000 δολάρια που έδωσαν οι Τραμπ και Γουάισελμπεργκ στην πορνοντίβα, αλλά συνεχίζεται στα πεδία της φοροαποφυγής και των απατών του Ομίλου εις βάρος τραπεζών. Οπως λέει το φύλλο του Σίτι, η ομάδα του Βανς διερευνά το κατά πόσον ο Ομιλος Τραμπ διέπραξε απάτη διογκώνοντας τις αξίες ορισμένων ακινήτων του ώστε να εξασφαλίσει δάνεια ή ασφάλιση με ευνοϊκούς όρους, ενώ ταυτόχρονα είχε υποτιμήσει την αξία τους σε φορολογικό επίπεδο με σκοπό να καταβάλει όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους! Η δράση του Γουάισελμπεργκ ερευνάται, συνεπώς, σαν κομβική σε όλες αυτές τις υποθέσεις, αφού ο καταδικασμένος για οικονομικά εγκλήματα Κόεν είχε καταθέσει για τον αρχιλογιστή: «Σεντ δεν έμπαινε ή δεν έβγαινε από το Ταμείο του Ομίλου Τραμπ χωρίς την άδειά του».

1η Ιουλίου, Νέα Υόρκη. Ο Αλεν Γουάισελμπεργκ οδηγείται στο δικαστήριο του Μανχάταν με χειροπέδες (REUTERS/Eduardo Munoz)

Σε ό,τι αφορά την Τζένιφερ, την πρώην νύφη του Γουάισελμπεργκ, το Vanity Fair έγραψε ότι πρέπει να καταθέσει όσα η ίδια γνωρίζει νωρίτερα από την όποια ποινική δίκη, διότι αυτή είναι σε θέσει «να συμβάλει στην καταστροφή του Ομίλου Τραμπ». Ετσι θύμισε δηλώσεις της στο δίκτυο CNN. Εκεί η Τζένιφερ είπε ότι είναι έτοιμη να δώσει τις εξηγήσεις που θα της ζητηθούν μαζί με έγγραφα που αφορούν τον πρώην σύζυγό της και γιο του Γουάισελμπεργκ. Τα έγγραφα αυτά αφορούν χρηματική ροή από διάφορες τράπεζες προς τον Ομιλο Τραμπ. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη κατάσχει από το διαμέρισμά της τρία κουτιά με έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, φορολογικές αποδόσεις, αλλά και πιστωτικές κάρτες του Μπάρι Γουάισελμπεργκ.

Σε εκείνη τη συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο η Τζένιφερ είχε πει ότι η συνηθισμένη πρακτική του Τραμπ ήταν η μέσω του Γουάισελμπεργκ ενσωμάτωση των υπαλλήλων υψηλής βαθμίδας στην οικογένεια διά των παροχών σε είδος και σε χρήμα, όπως δωρεάν διαμονή σε σπίτια στο Μανχάταν, πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων, κ.λπ.: «Οταν αρχίσει κάποιος να εργάζεται εκεί και του πληρώνουν για το σπίτι και τα αυτοκίνητα, αυτό γίνεται τρόπος ζωής. Σε πληρώνουν και σε ελέγχουν»…

Σημαντικές λεπτομέρειες
  • Το γραφείο του Γουάισελμπεργκ στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης ήταν δίπλα στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ, στον 26οο όροφο.
  • Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στον Λευκό Οίκο, ο Γουάισελμπεργκ στην ουσία διηύθυνε μόνος του τον Ομιλο Τραμπ, βοηθούμενος από τους δύο γιους του πρώην προέδρου.
  • Ο ίδιος ο Γουάισελμπεργκ έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «τα μάτια και τα αυτιά» του Τραμπ.
  • Τόσο προσανατολισμένος στα συμφέροντα του Τραμπ είναι ο Γουάισελμπεργκ, που σταμάτησε να πίνει αλκοολούχα ποτά από σεβασμό και συμπόνια στον Τραμπ όταν εκείνος έχασε τον αδελφό του, Φρεντ Τραμπ Τζούνιορ, από αλκοολισμό, το 1981.
  • Οι αναλυτές περιγράφουν τον Γουάισελμπεργκ ως «απλό στρατιώτη του Τραμπ».
  • Ο Κόεν, όταν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου, το 2019, ανέφερε το όνομα του αρχιλογιστή περισσότερες από 20 φορές.
Τι πρόκειται να συμβεί

Οσον αφορά τα ερευνώμενα από τον εισαγγελέα δανειοληπτικά και φορολογικά σκάνδαλα, οι αναλυτές της όλης υπόθεσης εκτιμούν ότι η προσωπική ανάμειξη του Ντόναλντ Τραμπ θα αποδειχθεί μόνο με μαρτυρικές καταθέσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις με «παραγγελίες» του, ούτε σχετικό υλικό από email. Ομως οι κίνδυνοι που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σε νομικό επίπεδο δεν είναι λίγοι, ούτε αμελητέοι. Στην Πολιτεία Τζόρτζια οι τοπικοί εισαγγελείς άρχισαν τις δικές τους, ξεχωριστές έρευνες για την προφανή απόπειρα του Τραμπ να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του παρελθόντος Νοεμβρίου, αλλά και στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον οι τοπικοί και ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξετάζουν εάν ο πρώην πρόεδρος μπορεί να δικαστεί ως υποκινητής της εισβολής του όχλου στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...