328
Η φωτιά κατακαίει το Λίτον, στον δυτικό Καναδά | RIVERS REMIX SOCIETY/via REUTERS

Καναδάς: Μετά τους 50 βαθμούς Κελσίου, οι φλόγες κατέκαψαν το χωριό Λίτον

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 13:04
Η φωτιά κατακαίει το Λίτον, στον δυτικό Καναδά
|RIVERS REMIX SOCIETY/via REUTERS

Καναδάς: Μετά τους 50 βαθμούς Κελσίου, οι φλόγες κατέκαψαν το χωριό Λίτον

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 13:04

Μετά από τρεις ημέρες φρικτής ζέστης, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων στη Βρετανική Κολομβία του δυτικού Καναδά, οι κάτοικοι του χωριού Λίτον ήλπιζαν ότι θα έπαιρναν μία ανάσα.

Οι θερμοκρασίες είχαν σπάσει τα ρεκόρ όλων των εποχών, αγγίζοντας τους 50 βαθμούς Κελσίου. Το πρωί της Τετάρτης, είχαν πέσει λίγο, και οι κάτοικοι πίστευαν ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Ομως, την ίδια ημέρα, ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή και κατέκαψε τον οικισμό, που βρίσκεται 135 χλμ βορειοανατολικά του Βανκούβερ.

Ολα έγιναν τόσο γρήγορα, που οι αρχές δεν πρόλαβαν καν να εκδώσουν εντολή εκκένωσης.

Οι κάτοικοι είδαν τον μαύρο πυκνό καπνό στην κοιλάδα, άρπαξαν ό,τι μπορούσαν και διέφυγαν λίγο πριν καούν τα κτίρια.

«Το μικρό μας χωριό, το Λίτον, χάθηκε», έγραψε μία κάτοικος στο Facebook. Τα μόνα που πρόλαβε να πάρει μαζί ήταν μία βαλίτσα και ένα μαξιλάρι και η τσάντα της.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε γειτονικές περιοχές, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Καπνοί πάνω από το Λίτον – REUTERS/Jennifer Gauthier

«Η κατάσταση των πυρκαγιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αυτή τη στιγμή. Οι ομάδες εκτάκτων περιστατικών κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους κατοίκους του Λίτον», σχολίασε ο πρωθυπουργός της επαρχίας Βρετανική Κολομβία, Τζον Χόργκαν, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Φωτιές ξέσπασαν και στα βόρεια της πόλης Κάμλουπς. Η εντολή εκκένωσης επεκτάθηκε, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, στους κατοίκους περίπου 100 ιδιοκτησιών βόρεια του Λίτον.

Τα κτίρια του Λίτον στις φλόγες

«Ενα εξαιρετικά ισχυρό σύστημα στη Βρετανική Κολομβία θα συνεχίσει να προκαλεί θερμοκρασίες ρεκόρ τις δύο επόμενες ημέρες», ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

Πυρκαγιές στον δυτικό Καναδά, όπως φαίνονται από τον δορυφόρο – NOAA/via REUTERS

Το κύμα καύσωνα συνεχίζει να μετακινείται προς τα ανατολικά, στο κέντρο του Καναδά. Εκτός της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για καύσωνα εξέδωσαν οι αρχές για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν, Μανιτόμπα, όπως και για ένα τμήμα των βορειοδυτικών περιφερειών και στα βόρεια του Οντάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...