614
Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι στο άγαλμα της μητέρας τους | Dominic Lipinski/Pool via REUTERS

Το άγαλμα της Νταϊάνας έφερε πάλι μαζί τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 10:40
Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι στο άγαλμα της μητέρας τους
|Dominic Lipinski/Pool via REUTERS

Το άγαλμα της Νταϊάνας έφερε πάλι μαζί τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2021, 10:40

Στην άκρη έβαλαν για λίγο τις διαφορές τους οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, για χάρη της μητέρας τους, καθώς παρέστησαν μαζί στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της πριγκίπισσας Νταϊάνας, στο Λονδίνο.

Τα δύο αδέλφια εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα είναι ένα μνημείο για τη ζωή και την κληρονομιά της.

Η τελετή έγινε στον κήπο του παλατιού Κένσινγκτον όπου διέμενε η πριγκίπισσα, στο κεντρικό Λονδίνο.

Το μπρούτζινο άγαλμα εικονίζει την Νταϊάνα περιστοιχισμένη από τρία παιδιά και συμβολίζει «την οικουμενικότητα και την επίπτωση του έργου της στις γενιές».

Η πριγκίπισσα γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι το 1997.

«Σήμερα, την ημέρα που η μητέρα μας θα έκλεινε τα 60 της χρόνια, θυμόμαστε την αγάπη, τη δύναμη και τον χαρακτήρα της, ιδιότητες που την κατέστησαν δύναμη του καλού σε όλον τον κόσμο, αλλάζοντας αμέτρητες ζωές προς το καλύτερο», ανέφεραν οι δύο γιοι της στην ανακοίνωσή τους. «Καθημερινά, ευχόμαστε να ήταν ακόμη μαζί μας και η ελπίδα μας είναι ότι αυτό το άγαλμα θα θεωρείται για πάντα ως ένα σύμβολο για τη ζωή και την κληρονομιά της».

Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι εμφανίστηκαν χαλαροί και χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες

Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι συνοδεύονταν από τους θείους τους, τον αδελφό της μητέρας τους, τον Τσαρλς Σπένσερ και τις αδελφές της, Σάρα Μακόρκουντεϊλ και Τζέιν Φέλοους σε αυτή τη μικρή, ιδιωτική εκδήλωση στον Κήπο Σάνκεν, ένα από τα αγαπημένα μέρη της Νταϊάνας. Ο πατέρας τους και πρώην σύζυγός της, Κάρολος, βρίσκεται στη Σκωτία και δεν παρέστη.

Οι δύο πρίγκιπες είχαν παραγγείλει το άγαλμα στον γλύπτη Ιαν Ρανκ-Μπρόουντλι το 2017 ως φόρο τιμή στη μητέρα τους. Το γραφείο του Γουίλιαμ ανέφερε ότι ήθελαν να συμβολίζει τη θετική επίπτωση που είχε στη Βρετανία και διεθνώς η πριγκίπισσα και να βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν «τη σημασία της θέσης της στην ιστορία».

Τα δύο αδέλφια μπροστά στο άγαλμα της Νταϊάνας

Στη βάση του αγάλματος αναγράφεται το όνομα της Νταϊάνας και η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων, ενώ μπροστά μια πλάκα φέρει μια επιγραφή με ένα απόσπασμα εμπνευσμένο από το ποίημα «The Measure of A Man».

Πάντως, σε γενικές γραμμές, το άγαλμα δεν πήρε καλές κριτικές από τα βρετανικά Μέσα, ενώ αρκετοί φαν της πριγκίπισσας θεώρησαν ότι έπρεπε να το έχει φτιάξει γυναίκα.

Ο Γουίλιαμ ήταν 15 ετών και ο Χάρι 12 όταν η λιμουζίνα στην οποία επέβαιναν η μητέρα τους και ο σύντροφός της Ντόντι αλ Φαγιέντ συνετρίβη σε μια σήραγγα στο Παρίσι, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι που τους καταδίωκαν. Και οι δύο αδελφοί έχουν μιλήσει δημοσίως για το βαθύ τραύμα που υπέστησαν από τον θάνατό της και το πώς επηρέασε την ψυχική υγεία τους τα επόμενα χρόνια.

Σε πλάνα από την τελετή διακρίνονται ο Γουίλιαμ και ο Χάρι να συζητούν, χωρίς κάποια ένδειξη διαμάχης μεταξύ τους, από αυτές που επηρέασαν τόσο τη σχέση τους τα τελευταία χρόνια που έφτασαν σε σημείο σχεδόν να μην μιλούν μεταξύ τους.

Τα δύο αδέλφια είχαν ειδωθεί για τελευταία φορά τον Απρίλιο, στην κηδεία του παππού τους, πρίγκιπα Φιλίππου.

Στο βιβλίο του «Ο πόλεμος των δύο αδελφών» που μόλις κυκλοφόρησε, ο Ρόμπερτ Λέισι, ειδικός στη βασιλική οικογένεια, υποστηρίζει ότι στη δεξίωση στον πύργο του Γουίνδσορ μετά την κηδεία, ο Γουίλιαμ δεν μίλησε στον Χάρι επειδή φοβόταν ότι το περιεχόμενο της συζήτησης θα το κοινοποιούσε η Μέγκαν Μαρκλ.

Ο Χάρι επέστρεψε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα από την Καλιφόρνια όπου έχει εγκατασταθεί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Την Τετάρτη εμφανίστηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωση για άρρωστα παιδιά.

Σύμφωνα με την ταμπλόιντ Daily Mail, που επικαλείται μια βασιλική πηγή, η νίκη της Αγγλίας επί της Γερμανίας στο Euro 2020, τους έφερε πιο κοντά και υπάρχουν ελπίδες ότι η σχέση τους θα βελτιωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...