284
| ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας: Κοινή διαπίστωση στην ΕΕ ότι η Αγκυρα δεν πήρε το μήνυμα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 14:04

Δένδιας: Κοινή διαπίστωση στην ΕΕ ότι η Αγκυρα δεν πήρε το μήνυμα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2020, 14:04

Για κοινή διαπίστωση όλων των ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι η Τουρκία δεν αντιλήφθηκε το θετικό μήνυμα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου, επιμένοντας στην παραβατική συμπεριφορά της, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου, αντιθέτως, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο που είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Στο σημείο αυτό, επεσήμανε ότι η UNCLOS, «η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ, άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ενωσης».

Από εκεί και πέρα, κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο αρχηγών αυτή την εβδομάδα.

 Δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος με Τουρκία

«Οι προϋποθέσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία δεν πληρούνται» και «δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις», ενώ ούτε «η απόσυρση του Oruc Reis εκλαμβάνεται ως σημαντική πρόοδος από τους “27”», σημείωσε από την πλευρά του ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για το αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Οπως είπε, εκτίμηση των «27» είναι πως δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και πλέον θα κληθούν να αποφασίσουν πώς πρέπει να συνεχίσουν.

Το COREPER (επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων) θα εξετάσει την Τετάρτη το ζήτημα της Τουρκίας και θα προσπαθήσει να διαμορφώσει προσχέδιο συμπερασμάτων για τους ηγέτες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...