482
Πεσμένο δέντρο πάνω σε αυτοκίνητο, σε δρόμο του Νέου Ηρακλείου, το πρωί μετά την καταιγίδα | Intime/Καπάνταης Δημήτρης

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Τρίτη το Νέο Ηράκλειο – εικόνες και βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 16:30
Πεσμένο δέντρο πάνω σε αυτοκίνητο, σε δρόμο του Νέου Ηρακλείου, το πρωί μετά την καταιγίδα
|Intime/Καπάνταης Δημήτρης

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Τρίτη το Νέο Ηράκλειο – εικόνες και βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 16:30

Επιβεβαιώθηκε από φωτογραφίες και βίντεο ότι το Νέο Ηράκλειο επλήγη από ανεμοστρόβιλο, κατά τις ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μάλιστα, οι μετεωρολογικές κάμερες ενδεχομένως να αποτύπωσαν την παρουσία και δεύτερου ανεμοστρόβιλου.

Τα στιγμιότυπα προέρχονται από βίντεο που κατέγραψε με το κινητό του ο Θανάσης Ζ., κάτοικος του Νέου Ηρακλείου, λίγο μετά τις 06:01, την Τρίτη.

Στην εικόνα από το βίντεο διακρίνονται τόσο η χοάνη, όσο και λάμψεις από υπέργεια δίκτυα ηλεκτροδότησης – meteo.gr

Τη συγκεκριμένη ώρα ο ανεμοστρόβιλος προσέγγιζε την περιοχή του Νέου Ηρακλείου, έχοντας πρώτα περάσει από το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και την Καλογρέζα. Οι εικόνες δείχνουν τη χοάνη του ανεμοστρόβιλου.

Στην εικόνα, φαίνεται ξεκάθαρα η χοάνη του ανεμοστρόβιλου με σκούρο χρώμα

Παράλληλα, το meteo.gr επεξεργάστηκε τις καταγραφές των μετεωρολογικών καμερών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη. Στις εικόνες διακρίνεται η χοάνη του ανεμοστρόβιλου στις 06:01 στην περιοχή του Γαλατσίου, ενώ ενδέχεται να δείχνουν την ύπαρξη και δεύτερου ανεμοστρόβιλου.

Το meteo.gr επεξεργάστηκε τις καταγραφές των μετεωρολογικών καμερών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη. Στην εικόνα, παρά τη χαμηλή ανάλυση που προκύπτει λόγω της επεξεργασίας και της απόστασης, διακρίνεται η χοάνη του ανεμοστρόβιλου στις 06:01 στην περιοχή του Γαλατσίου, ενώ πιο αριστερά (ανατολικότερα) στην εικόνα ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερος ανεμοστρόβιλος. Τα δυο σημεία τονίζονται με βέλη

Αν και σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ανεμοστρόβιλοι έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Αττική, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου. Από το 2000 έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 25 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, με τους δεύτερους να αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τον Οκτώβριο του 2015, ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στο Ψυχικό και έπληξε επίσης το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ο χάρτης του meteo με τους ανεμοστρόβιλους στην Αττική από το 2000
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Νέο Ηράκλειο

Μετά από αίτημα του δήμου, το Νέο Ηράκλειο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την κακοκαιρία της Τρίτης.

Το καθεστώς θα ισχύσει για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 13 Απριλίου 2021.

Το δημοτικό συμβούλιο του Νέου Ηρακλείου, αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς, αφενός την προκαταβολή μέρους των όποιων αποζημιώσεων προκύψουν για τους πληγέντες, αφετέρου ρυθμίσεις αναστολής της πληρωμής των οφειλών τους σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τα μεικτά κλιμάκια των μηχανικών δήμου και Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν τους ελέγχους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες στις ιδιωτικές περιουσίες και τους δημοτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές, έτσι ώστε να προωθηθούν όσο το δυνατό συντομότερα, τα αιτήματα για τις αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στα 600 αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 300 αυτοψίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...