240
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας | Nikos Libertas / SOOC

Επιστολή Ντομπρόβσκις στον Σταϊκούρα: Προσεκτικά με τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 18:07
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
|Nikos Libertas / SOOC

Επιστολή Ντομπρόβσκις στον Σταϊκούρα: Προσεκτικά με τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 18:07

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απέστειλε οδηγίες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021, ενώ επιβεβαίωσε τη διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το επόμενο έτος, για την ανάσχεση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ άλλων, ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Στο πλαίσιο αυτό και υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, η “γενική ρήτρα διαφυγής” θα παραμείνει ενεργή και το 2021».

«Οταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επιδιώξουμε δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα επιτυγχάνουν συνετές δημοσιονομικές θέσεις μεσοπρόθεσμα» προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το 2021 τους κανόνες για ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ύψους έως 3% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, στην επιστολή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να είναι «στοχευμένα και προσωρινά», ενώ η χρήση και η αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά.

«Τα έκτακτα μέτρα ενδεχομένως να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με άλλα, τα οποία βελτιώνουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση» επισήμανε και υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός για το νέο έτος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...