647
Ο Ζόραν Ζάεφ στο συνέδριο του Economist το βράδυ της Τρίτης. Στο πρόγραμμα είναι συναντήσεις του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη | Menelaos Myrillas / SOOC

Ζάεφ: «Η Ελλάδα είναι ο ηγέτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 09:34
Ο Ζόραν Ζάεφ στο συνέδριο του Economist το βράδυ της Τρίτης. Στο πρόγραμμα είναι συναντήσεις του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ζάεφ: «Η Ελλάδα είναι ο ηγέτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 09:34

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, και έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, είναι μια ενδιαφέρουσα στιγμή, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών που είχαν συνάψει ο Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα τον καλωσορίζει στην Αθήνα, ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή προς κύρωση τρία νομοσχέδια-«ουρές» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ισως κάποιοι σκληροπυρηνικοί βουλευτές της ΝΔ να έχουν απορίες για τα νομοσχέδια –αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία– αλλά όσον αφορά τον Ζάεφ, είναι σαφές ότι δεν έχει καμία προσωπική πικρία για τον έλληνα ομόλογό του. Απεναντίας και έχοντας κερδίσει την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία στα Σκόπια, ο Ζάεφ έχει μόνο καλά λόγια για την Ελλάδα και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε συνέντευξή του στο Euronews.

Σε άλλη του συνέντευξη στα «Νέα» και στην Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο Ζόραν Ζάεφ εκθείασε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα για εμένα είναι ο ηγέτης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Δυτικών Βαλκανίων», είπε.

Ο ίδιος περιέγραψε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η Συμφωνία των Πρεσπών για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Ανοίγονται πολλές νέες ευκαιρίες. Αυτή η κρίση του κορονοϊού επιβράδυνε λίγο τη μεγαλύτερη επέκταση της συνεργασίας μας, αλλά ελπίζω ότι η πανδημία θα τελειώσει τους επόμενους μήνες για να συνεχίσουμε στην κανονική ζωή. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο φίλη πλέον, είναι στρατηγικός μας εταίρος, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορούσε μόνο την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος, αλλά και την οικοδόμηση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα για εμένα είναι ο ηγέτης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι το αρχαιότερο μέρος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλες οι χώρες, και ιδιαίτερα η Βόρεια Μακεδονία, περιμένουν καθοδήγηση, υποστήριξη, ενθάρρυνση, βοήθεια και ανταλλαγή εμπειριών, όχι μόνο για το δικό μας καλό, αλλά για το όφελος ολόκληρης της περιοχής. Οι επιχειρηματίες θα βρουν τρόπο για μεγαλύτερη συνεργασία, μεγαλύτερες επενδύσεις, μεγαλύτερο όφελος, και το πιστεύω αυτό. Εμείς οι πολιτικοί αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για να τους βοηθήσουμε, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτοί ανοίγουν θέσεις εργασίας, αυτοί δίνουν μεγαλύτερες αμοιβές στους πολίτες μας, πληρώνουν φόρους, και πιστεύω ότι θα υπάρξει σύνδεση και σε άλλους τομείς, πέρα από την οικονομία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Ελλάδα καλύπτει τον εναέριο χώρο μας και φροντίζει για την ασφάλειά του, κάτι που αποτελεί έμπρακτη εμπιστοσύνη και δράση στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κοινοβούλιο της Ελλάδας θα συνεχίσουν να βοηθούν τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Μακεδονία».

Οσον αφορά την ελληνοτουρκική κρίση, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας παρατήρησε πως «όλη η περιοχή ανησυχούσε και απογοητεύθηκε. Είμαστε στον 21ο αιώνα, γιατί το χρειαζόμασταν αυτό; Βέβαια, υποστηρίζω πολύ την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τα σκάφη της, καθώς και τη νέα επιτροπή που θα προσπαθήσει για αποκλιμάκωση μέσω του διαλόγου. Ο σωστός τρόπος εξόδου από τα προβλήματα είναι ο διάλογος. Είστε γειτονικές χώρες και ελπίζω να βρείτε λύση και τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας. Γιατί να υπάρχει απόσταση; Πάντα είναι δυνατό να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου. Νομίζω ότι η δική μας περίπτωση είναι καλό παράδειγμα δημιουργίας λύσεων και εξεύρεσης θετικών τρόπων επίλυσης των προβλημάτων και μπορώ να στείλω μήνυμα ότι οι πολίτες μας περιμένουν λύσεις μέσω του διαλόγου. Εξυπνες και αμοιβαία επωφελείς λύσεις που επιτρέπουν βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...