258
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εντι Ράμα, στο δείπνο που έγινε με θέα στην Ακρόπολη | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δείπνο Μητσοτάκη και Εντι Ράμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με «μενού» την ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 06:30
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εντι Ράμα, στο δείπνο που έγινε με θέα στην Ακρόπολη
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δείπνο Μητσοτάκη και Εντι Ράμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με «μενού» την ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 06:30

Δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα παρέθεσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στη σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία που πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών, ενώ έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Αμφότεροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των αλβανών πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης και ο Εντι Ράμα συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμική που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Ως γνωστόν, μία από τις «εκκρεμότητες» είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, κάτι που είχε συμφωνηθεί το 2009, αλλά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων με «τουρκικό δάκτυλο». Πρόσφατα και μετά τις σχετικές συμφωνίες της Αθήνας με Ρώμη και Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας είχε φωτογραφίσει την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία ως τον επόμενο στόχο (εδώ).