525
|

«Big Brother»: Ο βιασμός της λογικής

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 7 Σεπτεμβρίου 2020, 01:05

«Big Brother»: Ο βιασμός της λογικής

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 7 Σεπτεμβρίου 2020, 01:05

Το «Big Brother» ξεκίνησε μόλις μια βδομάδα πριν, κατάφερε ωστόσο να μας δείξει τις προθέσεις του. Το συνονθύλευμα ανθρώπων που κλείστηκαν εκεί μέσα είναι μια ωρολογιακή βόμβα, την οποία θα πυροδοτήσουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο σεξισμός. 

Μέσα σε λίγες μέρες, ήδη έχουν ειπωθεί χοντράδες. Για τους γκέι, τους μετανάστες, τις γυναίκες, τα κιλά, τις σχέσεις και πάει λέγοντας. Ενα κρεσέντο προσβλητικών, για την ανθρώπινη λογική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σχολίων, το οποίο κορυφώθηκε με μια ατάκα που σε ανατριχιάζει, το λιγότερο: «Να πάω κάθε μέρα σε μια να αδειάζω το πακέτο μου, αλλιώς έχει βιασμό» είπε ο παίκτης Αντώνης από την Κρήτη, αναφερόμενος στη σεξουαλική του ανάγκη και στην επιθυμία του να μην την αφήνει ανικανοποίητη. 

Η ατάκα φαίνεται ότι ειπώθηκε σε συζήτηση μεταξύ του Αντώνη και δύο άλλων παικτών, και την εντόπισαν οι θεατές του «Big Brother live», της πλατφόρμας δηλαδή στην οποία μπορεί κανείς να παρακολουθεί τους παίκτες όλο το 24ωρο. Και ειπώθηκε χαλαρά, αυθόρμητα, λες και ο άνθρωπος μιλούσε για μακαρόνια με κιμά. 

Πόση φρίκη μπορεί να κλείσει μέσα της μια φράση; Οση δεν φαντάζεσαι. Οση δεν φαντάζεται ούτε ο ίδιος που την ξεστόμισε, ίσως, βάζοντας στον βιασμό ένα θετικό πρόσημο, προσδίδοντας σε αυτή την απαίσια πράξη τη χροιά του φυσιολογικού: δεν βρίσκεις να αδειάσεις το «πακέτο» σου; Βίασε. 

Θα βγει αύριο-μεθαύριο, το πιθανότερο, να λέει ότι δεν το εννοούσε, ότι αστειεύτηκε, ότι το είπε σαν σχήμα λόγου, ότι τέτοια λένε στις παρέες και να μην τον παρεξηγούμε. Το γνωστό επιχείρημα των ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν τα βασικά, που έχουν μπερδέψει στο μυαλό τους τι είναι σωστό και τι λάθος. Γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει στο μυαλό σου, αν δικαιολογείς τον βιασμό σε μια κουβέντα με το παρεάκι. Εδώ δεν μιλάμε απλώς για σεξιστικές ανοησίες, εδώ μιλάμε για μια ποινικά κολάσιμη πράξη. 

Και ο Αντώνης δεν ήταν στο σπίτι του να το πει σε τρεις κολλητούς του. Είναι μπροστά σε μια κάμερα, μπορεί να τον παρακολουθήσει όλη η Ελλάδα. Δεν μπορείς να εξυμνείς τον βιασμό live, με χιλιάδες μάτια στραμμένα πάνω σου, υπό τη σκέπη ενός καναλιού. Ακόμα και αν το λες για να καυχηθείς δεν μπορείς να εξιλεώνεις, έτσι αβίαστα και χωρίς επιπτώσεις, τους πραγματικούς «Αντώνηδες» που υπάρχουν εκεί έξω.

Δεν γίνεται, σε μια πολιτισμένη χώρα, εν έτει 2020, ένας παίκτης ριάλιτι να βγάζει μάγκες τους «λεβέντες» που προσφέρονται να σε πάνε δήθεν με το αμάξι σπίτι και σου την πέφτουν στις ερημιές, εκείνους που κλειδώνουν πόρτες και έρχονται κατά πάνω σου, ενώ τους έχεις πει ότι δεν θες, εκείνους που σε πλησιάζουν σε σκοτεινούς δρόμους και σε κοψοχολιάζουν με χυδαία πειράγματα. Εκείνους τους «λεβέντες» που κακοποιούν τους γκέι συμμαθητές τους, εκείνους που εξευτελίζουν κορίτσια επειδή δεν τους κάθισαν. Εκείνους που δολοφόνησαν την Ελένη Τοπαλούδη κι εκείνους που έσυραν στο θάνατο τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. 

Δεν γίνεται.

Είναι άθλιο η κουλτούρα του βιασμού να υποβόσκει σε τηλεοπτικά προγράμματα. Ακόμα κι αν είναι σκληρά ριάλιτι. Αλλο το σκληρό, άλλο το αναίσθητο.

ΥΓ. Οι αντιδράσεις στα social media είναι καταιγιστικές. Εδώ και λίγες ώρες, στο Twitter δημιουργήθηκε το hastag #cancelbigbrother, στο οποίο οι χρήστες ζητούν να υπάρξουν επιπτώσεις. Ας ελπίσουμε να επέμβει το ΕΣΡ ή ο εισαγγελέας. Ή και οι δύο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...