385
Οχημα μεταφοράς προσωπικού του ισραηλινού στρατού περιπολεί στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης | REUTERS/Ammar Awad/File Photo

Ισραήλ: «Εφαγε» αξιωματικούς το παλαιστινιακό ταχίνι!

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:00
Οχημα μεταφοράς προσωπικού του ισραηλινού στρατού περιπολεί στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης
|REUTERS/Ammar Awad/File Photo

Ισραήλ: «Εφαγε» αξιωματικούς το παλαιστινιακό ταχίνι!

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 13:00

Συνήθως τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον μικρόκοσμο των επιτελείων των μυστικών υπηρεσιών ή των ενόπλων δυνάμεων ξεσπούν όταν έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάποιες «λαδιές» και «κηλίδες» οι οποίες μεταφράζονται σε χρήμα (και μόνο σε αστρονομικά ποσά).

Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε κατηγορηθεί κάποιος υψηλόβαθμος πράκτορας ή επιτελάρχης για λαμογιές σχετιζόμενες με τη λιπαρή και παχύρρευστη πάστα που παράγεται από το ψημένο σουσάμι.

Αλλά για τα πάντα υπάρχει μια αρχή (και, κατόπιν, ένα τέλος). Ακόμη και για το «ύποπτο» ταχίνι λοιπόν. Ετσι μία παραγγελία για ταχίνι παραχθέν σε παλαιστινιακό χωριό οδήγησε σε σκάνδαλο και σε αναδιάταξη μιας από τις πιο μυστικές μονάδες πληροφοριών του Ισραήλ.

Το «λαδιάρικο» ταχίνι διατίθεται σε όλο το Ισραήλ, όμως σαν το παλαιστινιακό… δεν υπάρχει! Ως γνωστόν, ο απαγορευμένος καρπός είναι ο γλυκύτερος, και εν προκειμένω καλύτερο είναι το ταχίνι που παράγουν οι Παλαιστίνιοι στα χωριά της κατεχόμενης από τους Ισραηλινούς Δυτικής Οχθης.

Ενα ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από ισραηλινό τηλεοπτικό πρόγραμμα έδειξε ότι το υψηλόβαθμο προσωπικό της μονάδας 504, του τμήματος υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ανέθεσε σε έναν πράκτορα να αγοράσει παλαιστινιακό ταχίνι ώστε να προσφερθεί ως δώρο σε ανώτατους αξιωματικούς. Το σκάνδαλο εξόργισε τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού και οδήγησε σε έρευνα, την οποία διενήργησε η στρατιωτική αστυνομία.

Αρκετοί αξιωματικοί της Μονάδας 504 κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν για την… ταχινοεκστρατεία. Ο διοικητής της μονάδας, αν και δεν είχε σχέση με το συμβάν, έλαβε επισήμως την υπηρεσιακή μομφή. Ενας υπολοχαγός αποσπάστηκε από τη θέση του και μετατέθηκε, ενώ ένας άλλος καταδικάστηκε σε 28 ημέρες φυλάκιση για τις παραγγελίες του ταχινιού. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο ισραηλινός στρατός κάλυψε την 504 ως υπηρεσία, καθώς «η υπόθεση δεν πρέπει να καταλήξει σε καταδίκη της μονάδας». Το συμβάν ήταν μεν «σοβαρό», όμως «έκτακτο». Δεν εξάγονται συμπεράσματα: «Δεν αναιρείται η ποιότητα της μονάδας, η οποία πραγματοποιεί συνήθως τις πιο πολύπλοκες επιχειρήσεις με μεγάλη επιτυχία, λαμβάνει πολλές τιμές και έχει κερδίσει πολλά μετάλλια και επαίνους».

Στο κανάλι είχε μιλήσει ένα στέλεχος της μονάδας 504 που αποκάλυψε ότι τουλάχιστον δύο φορές τον είχαν διατάξει οι προϊστάμενοί του να χρησιμοποιήσει έναν πράκτορα για να αγοράσει ταχίνι από τους Παλαιστινίους! Οι εν λόγω αξιωματικοί που είχαν διατάξει τη… μυστική αποστολή για το ταχίνι ανακρινόμενοι είπαν ψέματα αρχικώς, αρνούμενοι την ευθύνη τους, αλλά τελικά διαπιστώθηκε η αλήθεια: η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πράκτορας της 504 στάλθηκε στη Δυτική Οχθη για να αγοράσει ταχίνι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...