345
Ο Τζάστιν Τριντό ασκείται στη πυγμαχία σε ένα διάλειμμα της προεκλογικής εκστρατείας | REUTERS/Andrej Ivanov

Τελευταίο καμπανάκι για να μπορέσει να γυρίσει o Τριντό το «ματς»

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 21:16
Ο Τζάστιν Τριντό ασκείται στη πυγμαχία σε ένα διάλειμμα της προεκλογικής εκστρατείας
| REUTERS/Andrej Ivanov

Τελευταίο καμπανάκι για να μπορέσει να γυρίσει o Τριντό το «ματς»

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 21:16

Μια διαφορά που φτάνει τις επτά μονάδες έχει να καλύψει ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ενώ απομένουν λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες ως τις βουλευτικές εκλογές – ένα έργο που μοιάζει δύσκολο.

Την Τετάρτη, στο πρώτο από τα τρία debate των πολιτικών αρχηγών, ο Τριντό προσδιόρισε τον εχθρό του ενόψει της αναμέτρησης: είναι ο πολιτικός συντηρητισμός του βασικού πολιτικού αντιπάλου, του αρχηγού των Συντηρητικών Αντριου Σίερ.

Η συζήτηση, όπως αναφέρουν οι Times, περιστράφηκε μεταξύ άλλων γύρω από τις αμβλώσεις που στον Καναδά είναι νόμιμες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Προσωπικά, πιστεύετε ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι γυναίκες;», ρώτησε ο Τριντό τον (πιστό Καθολικό) Σίερ. Η απάντηση του συντηρητικού αρχηγού ότι δεν θα ανοίξει το ζήτημα για να σχολιάσει ο πρωθυπουργός ότι ο αντίπαλός του κρύβεται με κάθε του απάντηση.

Στη συζήτηση μετείχαν ακόμη ο Υβ-Φρανσουά Μπαλνσέ, ο επικεφαλής του αποσχιστικού Bloc Québécois, και ο Τζαγμέτ Σινγκ, ο Σιχ αρχηγός του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος.

Για τις αμβλώσεις επιτέθηκε στον Σιέρ και ο Σινγκ: «Εγώ είμαι υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, του γάμου των ατόμων του ίδιο φύλου, του δικαιώματος σε ένα αξιοπρεπή θάνατο. Είστε έτοιμος να τα πείτε αυτά σήμερα;» ρώτησε.

Οι αρχηγοί των κομμάτων πριν από το debate με τον παρουσιαστή στη μέση. Από αριστερά, ο Μπλανσέ του Bloc Québécois, ο Σίερ των Συντηρητικών, ο Τριντό και ο Σινγκ. // Joel Lemay/Pool via REUTERS.

Η συζήτηση έγινε στο Κεμπέκ, τη γαλλόφωνη επαρχία που μπορεί να γίνει το κλειδί για την αναμέτρηση της 21ης Οκτωβρίου. Διεξήχθη -φυσικά- στα γαλλικά.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τριντό έχει 40 έδρες στο Κεμπέκ (διαφορά 12 μονάδων στην τελευταία αναμέτρηση), ενώ προηγείται στην απερχόμενη ομοσπονδιακή βουλή με μόλις επτά έδρες. Συνολικά οι Φιλελεύθεροι κατέχουν 177 έδρες έναντι 95 των Συντηρητικών.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν κερδίσει επιπλέον έδρες στο Κεμπέκ, ο Τριντό μπορεί να μην καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες από άλλες επαρχίες.

Πάντως, η υπόθεση της εταιρείας SNC-Lavalin και τα δημοσιεύματα για παρέμβαση του Τριντό προς τον υπουργό Δικαιοσύνης να άρει μία δίωξη έχουν πλήξει τη δημοφιλία του πρωθυπουργού, σημειώνουν οι Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...