453
Δεν είναι ο Τζάστιν Τριντό στο φυσικό του και στο μασκάρεμά του, αλλά ένας ηθοποιός του 1900 που έστηνε Minstrel Shows | Wikipedia

Γιατί τέτοια φασαρία με τον «μαύρο» Τζάστιν Τριντό;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 10:35
Δεν είναι ο Τζάστιν Τριντό στο φυσικό του και στο μασκάρεμά του, αλλά ένας ηθοποιός του 1900 που έστηνε Minstrel Shows
|Wikipedia

Γιατί τέτοια φασαρία με τον «μαύρο» Τζάστιν Τριντό;

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 10:35

H ζημιά που έπαθε ο Τζάστιν Τριντό-Αλαντίν από τον ετεροχρονισμένο πέλεκυ της πολιτικής ορθότητας θα δούμε αν και κατά πόσο θα του στοιχίσει πολιτικά, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, αν τελικά θα εκληφθεί από τους πολίτες το μασκάρεμά του σαν μασκαραλίκι. Πάντως η μάλλον χαζή ιστορία (και υστερία) με τον παραμυθένιο Ανατολίτη που μαύρισε στο πρόσωπο ενός λευκού (πολίτη τότε, πρωθυπουργού τώρα) αποκαλύπτει ενδιαφέρουσα καναδική προϊστορία στο θέμα των μεταμφιέσεων και της μίμησης των βεριτάμπλ μαύρων.

Το Politico ανασκαλεύει το θέμα των ριζών των μεταμφιέσεων στον Καναδά και γενικώς στη Βόρεια Αμερική.

Αλλοι λένε ότι το βάψιμο του λευκού προσώπου με καφέ/μαύρη μπογιά (brownface) δεν είναι συνήθεια του γαλλόφωνου Καναδά (Κεμπέκ), αλλά αμερικανική πολιτιστική επιρροή στη χώρα, από την εποχή των λεγόμενων Minstrel Shows του 19oυ αιώνα. Τονίζουν κιόλας ότι δεν υπάρχει καν στα Γαλλικά συνώνυμο της λέξης brownface. (Υπάρχει βέβαια η φράση Pieds-Noirs, τουτέστιν «μαυροποδαράδες», αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, που αφορά τους Γάλλους του Μαγκρέμπ, μια ιστορία που ενδεχομένως ο «μέσος» γαλλόφωνος Καναδός δεν έχει καν ακουστά.)

Πάντως το εν λόγω αμερικανικό σόου ήταν κάποιο είδος βαριετέ στο οποίο οι ηθοποιοί, βαμμένοι με καραμπογιά, παρουσίαζαν σκετς κωμικά, σατιρικά κ.ά., σαν νέγροι ή μαύροι τότε και, θα λέγαμε, Αφροαμερικανοί σήμερα. Οι Αφρικανοί, που είτε ήταν οι ίδιοι σκλάβοι είτε τέκνα σκλάβων, λοιδορούνταν σαν αφελείς, εύπιστοι, δεισιδαίμονες, κ.λπ. Σίγουρα με υπερβολή. Και ασφαλώς με κοροϊδευτικό πνεύμα.

Τα Minstrel Shows ήταν κάποτε δημοφιλή και στον Καναδά. Αλλά τίθεται το ερώτημα: ένα πάρτι στην αυγή του του 21ου αιώνα και με θέμα τις «αραβικές νύχτες» τι σχέση έχει με τη Μαύρη Αφρική (Υποσαχάρια σήμερα); Δεν ήξερε ο Τριντό ότι οι Αραβες δεν είναι μαύροι; Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό με το μασκάρεμα του Τριντό έλαβε χώρα στην επαρχία του Βανκούβερ (Βρετανική Κολομβία), δηλαδή στο πιο «αμερικανικό» τμήμα του Καναδά, όταν αυτός ήταν στην τρυφερή ηλικία των 30 Μαΐων.

Η επίμαχη φωτογραφία με τον μαύρο Αλαντίν Τζάστιν Τριντό, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός του Καναδά ήταν ένας απλός πολίτης

Υστερα από τον σάλο που ξεσηκώθηκε και από πολιτικούς αντιπάλους του, ο καναδός πρωθυπουργός υπακούοντας στην πολιτική ορθότητα αναγνώρισε ότι το να βάφεται (ένας Βορειοαμερικανός) με καραμπογιά και να παριστάνει τον μαύρο «είναι ρατσιστική πράξη» ακόμη και σε επίπεδο ιδιωτικού πάρτι. Ισως τέτοια «μετάνοια» αποδειχθεί ότι δεν ήταν και ο πιο έξυπνος ελιγμός στην πολιτική καριέρα του.

Kαι άλλη μαύρη μεταμφίεση;

Δεύτερο «ντοκουμέντο» κατά του καναδού πρωθυπουργού: ένα σύντομης διάρκειας αχρονολόγητο βίντεο δημοσιεύθηκε από το Global News την Πέμπτη και δείχνει, όπως ισχυρίζεται το δίκτυο, τον Τριντό βαμμένο μαύρο να χειρονομεί. Το Global News ισχυρίζεται ότι έλαβε το υλικό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε να το δημοσιοποιήσει επειδή ασχολήθηκε διεξοδικά με την εξακρίβωση της αυθεντικότητάς του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...