658
Ο υπουργός Εργασίας με τον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ, Μητσοτάκη στο υπουργείο | INTIMEnews

Το ΣτΕ φέρνει επανεκκίνηση στο Ασφαλιστικό – πώς θα γίνει η μείωση των εισφορών

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 15:13
Ο υπουργός Εργασίας με τον Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ, Μητσοτάκη στο υπουργείο
|INTIMEnews

Το ΣτΕ φέρνει επανεκκίνηση στο Ασφαλιστικό – πώς θα γίνει η μείωση των εισφορών

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 15:13

Η θέση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι πεντακάθαρη. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και πάνω σε αυτές θα πατήσει η δική μας πολιτική, έλεγε προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, καθιστώντας σαφές ότι «η εικόνα του ασφαλιστικού, με την επωνυμία Κατρούγκαλου, πρέπει να αλλάξει».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ ήρθαν, κρίνοντας αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (περισσότερα εδώ) και τώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείται να κάνει restart στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, που όπως έχει προαναγγελθεί θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη αφορά την εναρμόνιση του «Νόμου Κατρούγκαλου» στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι ρυθμίσεις που θα νομοθετηθούν, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η δεύτερη φάση, που θα οδηγήσει και στην ουσιαστική αλλαγή του «Νόμου Κατρούγκαλου», αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες, σε βάθος τετραετίας, καθώς επίσης την αντικατάσταση της υποχρεωτικής ασφάλισης για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ από επαγγελματικά ταμεία βάσει όσων προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ.

«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αναμένοντας τη δημοσίευση των τελικών κειμένων.
Από τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ήταν το πρώτο σχόλιο του υπουργού Εργασίας, με αφορμή τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4387/2016 .

«Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση, καθώς, επίσης και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών», πρόσθεσε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Βρούτσης που καταλήγει:

«Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι περιοχές που πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό είναι συγκεκριμένες: είναι τα θέματα των ασφαλιστικών εισφορών που είναι πάρα πολύ υψηλές, είναι το θέμα της μετατροπής του ασφαλιστικού σε φορολογικό κ.α.. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αντιμετωπιστούν συνολικά, διαβεβαίωνε ο υπουργός απο το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, χωρίς βιασύνη και σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Για τον ΕΦΚΑ ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την κατάτμησή τους σε  τρία Ταμεία: ένα μισθωτών, ένα ελευθέρων επαγγελματιών και ένα αγροτών.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές στόχος είναι η ισόποση σταδιακή μείωσή τους για εργαζομένους και εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συνολικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση από 20% που είναι σήμερα να φθάσουν στο 15% το 2023. Η μείωση που θα ξεκινήσει από το 2020 θα είναι ισόποση (1,25%) κάθε χρόνο τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους.

Αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων, βασικός κανένας θα είναι ότι όσο παραμένει ο εργαζόμενος στην εργασία του, τόσο θα αυξάνεται η ανταπόδοση. Έτσι αναμένεται η αύξηση των ποσοστών ανταπόδοσης μετά τα 25 με 30 έτη. Σήμερα η αναπλήρωση στη 15ετία µόνο για το τµήµα της ανταποδοτικής είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, στην 30ετία στο 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στην 40ετία στο 42,80%. Σημειώνεται ότι η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα κοµµάτι της σύνταξης στο οποίο προστίθεται η εθνική σύνταξη και προκύπτει το συνολικό ποσό της σύνταξης.

Στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ θα είναι και η τομή στο σύστημα των επικουρικών συντάξεων που μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό, έτσι ώστε οι συντάξεις που θα αποδίδει, να είναι ανάλογες με τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

Στον πυλώνα της επικουρικής σύνταξης θα μπορεί να ενταχθεί και ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρείες τραπεζών ή ακόμα και από επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...