196
Η Κάρι Λαμ, η επικεφαλής της πρώην βρετανικής αποικίας που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας του νομοσχεδίου | REUTERS/Thomas Peter

Χονγκ Κονγκ: Αποσύρεται το νομοσχέδιο για την έκδοση στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 10:02
Η Κάρι Λαμ, η επικεφαλής της πρώην βρετανικής αποικίας που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας του νομοσχεδίου
| REUTERS/Thomas Peter

Χονγκ Κονγκ: Αποσύρεται το νομοσχέδιο για την έκδοση στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 10:02

Η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αποφάσισε να αποσύρει και τυπικά το νομοσχέδιο για την έκδοση στην Κίνα ατόμων που ήταν υπό κράτηση, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η South China Morning Post, εξηγούσαν ότι η απόσυρση είναι περισσότερο τυπικό μέτρο για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου όταν θα ανοίξει ξανά τον Οκτώβριο μετά τη θερινή ανάπαυλα. Αν και η Λαμ είχε πει ότι «το νομοσχέδιο είναι νεκρό», έμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί ξανά προς συζήτηση.

Εδώ και τρεις μήνες το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται από ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του νόμου που θα έστελνε για δίκη στην Κίνα και στο ανελεύθερο δικαστικό της σύστημα έναν κρατούμενο.

Εκατοντάδες χιλιάδες -και σε κάποιες περιπτώσεις εκατομμύρια- άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους ενάντια στο νόμο αλλά και στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Αν και συνήθως ήταν ειρηνικές διαδηλώσεις, πολλές φορές πήραν βίαιη τροπή, χωρίς να λείπει η καταστολή από την αστυνομία με εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμούς.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου, που πάντως είχε μπει στο συρτάρι από τον Ιούνιο, είναι ένα από τα πέντε βασικά αιτήματα των διαδηλωτών.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 3,3% μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...