310
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο του 2018 | Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS//File Photo

Απειλές Τραμπ ότι θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 10:10
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο του 2018
|Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS//File Photo

Απειλές Τραμπ ότι θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν επιτεθεί στους Κούρδους

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 10:10

Σε μια πρωτοφανή όσο και ξεκάθαρη απειλή προς την Τουρκία να μην επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας γιατί οι ΗΠΑ «θα την καταστρέψουν οικονομικά» προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Twitter.

Εν τω μεταξύ ανήγγειλε ότι ξεκινά η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων προτρέποντας ταυτόχρονα τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Aγκυρα. Εκρινε ακόμη ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ISIS στη Συρία»

 

.

Ο Τραμπ έγραψε:

«Αρχίζουμε την κατά πολύ καθυστερημένη αποχώρηση από τη Συρία, ενώ χτυπάμε σκληρά και από πολλές πλευρές το μικρό χαλιφάτο του ISIS που έχει απομείνει. Θα επιτεθούμε ξανά από κοντινές βάσεις που υπάρχουν αν αυτό ανασυσταθεί. Θα καταστρέψουμε οικονομικά (devastate economically) την Τουρκία αν χτυπήσει τους Κούρδους. Δημιουργούμε ασφαλή ζώνη 20 μιλίων. Αντίστοιχα, δεν θέλουμε να προκαλούν οι Κούρδοι την Τουρκία. Η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία είναι οι μεγαλύτεροι ευεργετημένοι από την μακροπρόθεσμη πολιτική των ΗΠΑ για την καταστροφή του ISIS στη Συρία – είναι φυσικοί εχθροί. Και εμείς ωφελούμαστε αλλά τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στην πατρίδα τους στρατιώτες μας. Να σταματήσουμε τους ατελείωτους πολέμους!»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διευκρίνισε πού θα βρίσκεται η ουδέτερη ζώνη ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η αναγγελία του Τραμπ ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι αναπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, ωστόσο έφερε σε δυσχερή θέση τους κούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ISIS.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αγκυρα «δεν χρειάζεται την άδεια κανενός» για επίθεση κατά των Κούρδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...