628
Κατάμεστη από ανθρώπους του Τύπου η αίθουσα του Λευκού Οίκου για την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο μετεκλογικός Τραμπ «ελπίζει» σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 21:21
Κατάμεστη από ανθρώπους του Τύπου η αίθουσα του Λευκού Οίκου για την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο μετεκλογικός Τραμπ «ελπίζει» σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2018, 21:21

Στη νέα κατάσταση που δημιουργεί η λαϊκή ψήφος στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, δίνοντας στους Δημοκρατικούς ελεγκτικό ρόλο μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πολιτικές, προσπάθησε να ανταποκριθεί με τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη συνέντευξη μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που ανέδειξαν τους Δημοκρατικούς κυρίαρχους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δίπλα του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μάικ Πενς (REUTERS/Jonathan Ernst)

Η ιδέα της ιδιότυπης «συγκατοίκησης» στην εξουσία, ένα τοπίο που γεννά η απαιτούμενη πλέον έγκριση των Δημοκρατικών, δεν του αρέσει φυσικά, ωστόσο επιχείρησε κάποιον ελιγμό στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι «ελπίζει να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς σε τομείς όπως οι υποδομές, οι τιμές των φαρμάκων, το εμπόριο και η οικονομία».

Αναμφίβολα πρόκειται για μια κάποια μεταστροφή, έστω λεκτική, ύστερα από τις αρχικές του θριαμβολογίες στο Twitter:

Το συνοριακό τείχος 

Διαμήνυσε, πάντως, ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας την αναγκαιότητά του: «Χρειαζόμαστε το τείχος». Είπε μάλιστα ότι δεν αποκλείει «παράλυση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή τη χρηματοδότησή του. Και δήλωσε προκαταβολικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Δάσος από δημοσιογραφικά χέρια: όλοι οι ρεπόρτερ ήθελαν να ρωτήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το μέλλον της διακυβέρνησής του μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Ωστόσο από τη συνέντευξη δεν έλειψαν και οι… αβρότητες: «Το CNN πρέπει να ντρέπεται που σε έχει εργαζόμενο» είπε ο Τραμπ στον ανταποκριτή του καναλιού, Τζιμ Ακόστα (REUTERS/Jonathan Ernst)

Η έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη

Σε ό,τι αφορά την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ περί ανάμειξης της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, ο κ. Τραμπ είπε ότι «πρέπει να τελειώσει, επειδή κάνει πολύ κακό στη χώρα». Και ήταν κατηγορηματικός στην αντίθεσή του με αυτή: «Θα μπορούσα να την τερματίσω όποτε ήθελα, αλλά δεν το έκανα. Ξοδεύουν πολλά χρήματα. Δεν ανησυχώ, είναι μια φάρσα, ένα κυνήγι μαγισσών».

Οχι όλοι οι άνθρωποι του προέδρου 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, συμφώνησε να είναι ξανά υποψήφιος μαζί του στις προεδρικές εκλογές του 2020 – αυτή ήταν η πιο καλή στιγμή για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Αλλά την Τετάρτη υπήρξε και η κακή, εκτός συνέντευξης, στο Twitter. Εκεί ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς παραιτήθηκε, όμως πρόκειται για παραίτηση που του είχε είχε ζητηθεί, αφού ο Σέσιονς στη σύντομη επιστολή του προς τον Τραμπ έγραψε: «Κατόπιν αιτήματός σας, υποβάλλω την παραίτησή μου». Ο Σέσιονς αποπέμφθηκε από υπουργός Δικαιοσύνης έπειτα από μήνες αδιάκοπης κριτικής του Τραμπ για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016. Ο προσωπάρχης του Σέσιονς, Μάθιου Γουίτακερ, θα ασκεί τα καθήκοντα υπουργού. Να και τα προεδρικά τουίτ:

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πάντως, ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε τις σχετικές με τον Σέσιονς ερωτήσεις. Παράλληλα, ειρωνεύτηκε τους Ρεπουμπλικανούς που απέφυγαν να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία μαζί του και οι οποίοι δεν εξελέγησαν, αναφερόμενος ονομαστικά σε αυτούς. Προανήγγειλε δε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις της κυβέρνησής του, όμως «τίποτα το μνημειώδες», όπως είπε. Παρά ταύτα, δήλωσε «πολύ, πολύ ικανοποιημένος» με το επιτελείο του, «στο μεγαλύτερο μέρος του».

Παρών και ο… Κιμ

Από τη θεματολογία της συνέντευξης δεν έλειψε ο βορειοκορεάτης δικτάτορας και οι σχέσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο. Ο κ. Τραμπ είπε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ-ουν «κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους» και ότι μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας θα προγραμματιστεί εκ νέου: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι τώρα στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα. Πιστεύουμε ότι πηγαίνει καλά. Δεν θα βιαστούμε. Οι κυρώσεις είναι σε εφαρμογή. Θα ήθελα να τις άρω, αλλά αυτοί (η Βόρεια Κορέα) είναι που πρέπει να ανταποκριθούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...