431
Ως πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε διαλλακτικά για το βάρος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση | EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ιταλία στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών «χωρίς προκαταλήψεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 20:05
Ως πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μίλησε διαλλακτικά για το βάρος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση
|EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ιταλία στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών «χωρίς προκαταλήψεις»

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 20:05

Μπορεί να λοιδορήθηκε στα όρια του πολιτικού μπούλινγκ από τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών και «αφεντικό» της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, αλλά ο πρόεδρος της Κομισιόν δείχνει ψύχραιμος όταν αναφέρεται στην Ιταλία.

Τις προσεχείς ημέρες «η Ιταλία δεν πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου (για το Σχέδιο Προϋπολογισμού της), διότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Και έδωσε το μέτρο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν μεταξύ των Ιταλών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής: «Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία» είπε σε ιταλούς ρεπόρτερ στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, «αν δεχθούμε την ιταλική παρέκκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν» είπε ο Γιούνκερ, δημοσιοποιώντας παράλληλα την ανησυχία του για τα δημοσιονομικά πράγματα της Ιταλίας, τα οποία όμως θα αντιμετωπιστούν «χωρίς προκαταλήψεις» και με διάλογο, «όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες».

Κόντε: Δεν είναι βιώσιμη η λιτότητα

Εν όψει των διαβουλεύσεων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, όπως μετέδωσε το ANSA, τοποθετήθηκε ως εξής: «Η Ιταλία είναι ιδρυτική χώρα της ΕΕ και θα πάει στις Βρυξέλλες με μια οικονομική πράξη για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Θέλουμε διάλογο χωρίς προκαταλήψεις. Η λιτότητα δεν είναι πλέον βιώσιμη».

Το Σχέδιο Προϋπολογισμού ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαφορά στα ελλείμματα, για το 2019, μεταξύ των προβλεπομένων από την ΕΕ (0,8%) και των προϋπολογιζομένων από την ιταλική κυβέρνηση (2,4%) είναι στο 1,6%.

Τώρα πάντως η ιταλική πλευρά εμφανίζεται πιο διαλλακτική στα μηνύματά της προς τις Βρυξέλλες: «Η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να επαναλάβει την πορεία μείωσης του ελλείμματος σε έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό από το 2022 και μετά. Αν το πραγματικό ΑΕΠ και η ανεργία, από την άποψη των μονάδων εργασίας, επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα νωρίτερα από το 2021, η προσαρμογή μπορεί να επιταχυνθεί».

Κονδύλια για επισκευές

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιταλικό Σχέδιο Προϋπολογισμού περιλαμβάνει έκτακτες δαπάνες στο 0,05% του ΑΕΠ για το 2019. Αυτές αφορούν έργα στο πλαίσιο ενός έκτακτου προγράμματος κρατικών επενδύσεων στις υποδομές, ανάγκη που επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο στην κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα τον περασμένο Αύγουστο. Το ποσόν που προϋπολογίζεται για τέτοιου είδους επισκευαστικά-κατασκευαστικά έργα (δρόμοι, γέφυρες, σήραγγες, κ.λπ.) είναι 1 δισ. ευρώ.

Απύλωτος και ο Ντι Μάιο

Στις δηλώσεις τού  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το ιταλικό Σχέδιο Προϋπολογισμού απάντησε ο υπουργός Εργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, με έναν τρόπο κατά τι αξιοπρεπέστερο από του Σαλβίνι: «Του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος» είπε επί λέξει. «Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν. Μας λέει ότι η Ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποίου μιλάει; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...