619
| INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ελληνικά ΑΕΙ – έξω πάμε καλά…

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 11:53

Ελληνικά ΑΕΙ – έξω πάμε καλά…

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 11:53

Σε μία από τις καλύτερες θέσεις (42) στον παγκόσμιο χάρτη των Πανεπιστημίων βρέθηκε το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σύμφωνα με την κατάταξη της Quacquarelli Symonds. Το ΕΜΠ σε γενική κατάταξη βρίσκεται στη θέση 395. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κατατάσσεται στη θέση 651 με το τμήμα Ιστορίας να βρίσκεται στην 151 θέση, την υψηλότερη από όλες τις σχολές. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην 701 θέση ενώ η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελεί το «διαμάντι» της και βρίσκεται στη θέση 151.

Σε εξαιρετικά υψηλή θέση βρίσκεται και η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. «H Σχολή μας βρίσκεται παγκοσμίως στις θέσεις 201-250, μεταξύ 4.438 Πανεπιστημίων, διατηρώντας την ίδια θέση σε σχέση με την περσινή κατάταξη», σχολιάζει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος. Μάλιστα, στα δύο κριτήρια που αφορούν το ερευνητικό έργο και την επιρροή (ετεροαναφορές ανά δημοσίευση και H –Index), η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα. Στο κριτήριο H-index, η Ιατρική του ΕΚΠΑ βρίσκεται στη θέση 158 παγκοσμίως, ξεπερνώντας Ιατρικές Σχολές εγνωσμένου κύρους.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), διακρίνεται σε 18 ειδικότητες (από 14 το 2016). Φέτος για πρώτη φορά το ΑΠΘ συγκαταλέγεται και σε 5 νέες ειδικότητες. Στην ειδικότητα των Επιστημών Βιολογίας κατατάσσεται στην 351-400 θέση, στην ειδικότητα της Οικονομίας και Οικονομετρίας κατατάσσεται στη 251-300 θέση, στην ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών κατατάσσεται στη 201-250, στην ειδικότητα της Νομικής κατατάσσεται στη 251-300 θέση, και στην ειδικότητα της Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας κατατάσσεται στη 201-250 θέση.

Με βάση την κατάταξη της Quacquarelli Symonds (QS), η Ελλάδα εκπροσωπείται στη λίστα με τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, από έξι ΑΕΙ της. Πρόκειται για τα:
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Το Πανεπιστήμιο Πατρών
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα 10 πρώτα στον Κόσμο

Eκπληξη αποτέλεσε ότι το Kings College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Yale, αλλά και το Duke, τα οποία δεν βρίσκονται στα δέκα πρώτα του κόσμου. Η λίστα έχει ως εξής:

ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ίδρυμα Μασαχουσέτης)
Στάνφορντ
Χάρβαρντ
Κέιμπριτζ
Caltech (Τεχνολογικό Ίδρυμα Καλιφόρνιας)
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
UCL (Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου)
ΕΤΗ Zurich (Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Τεχνολογίας της Ελβετίας)
Imperial College (Λονδίνο)
Πανεπιστήμιο του Σικάγο

Η βαθμολογία

Τα κριτήρια της QS, παρά τις ενστάσεις που βάσιμα εκφράζονται τόσο γι’ αυτά όσο και για τη γενικότερη μεθοδολογία που ακολουθείται, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
1. Ακαδημαϊκή Φήμη μέσω έρευνας ερωτηματολογίων. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται Πανεπιστημιακοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτόνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 74.651 ερωτηματολόγια από Πανεπιστημιακού που προέρχονται από όλον τον κόσμο και σε βάθος πενταετίας.

2. Ερευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών. Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Στην έρευνα του 2017 χρησιμοποιήθηκαν 40.643 ερωτηματολόγια. Το κριτήριο αυτό θεωρείται ότι αντανακλά την ποιότητα διδασκαλίας των πανεπιστημίων, όπως διαπιστώνεται από τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

3. Αριθμό ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό των καθηγητών.

4. H-index: Αυτό το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο στα τα επί μέρους επιστημονικά πεδία, όπως η Ιατρική. Πρόκειται για το γνωστό μας h-index, αλλά προσαρμοσμένο σε ομάδες εργασιών. Συγκεκριμένα, προσμετράται ο αριθμός ετερο-αναφορών για κάθε εργασία του ιδρύματος πάνω στον συγκεκριμένο τομέα και ο αριθμός h-index υποδηλώνει ότι h εργασίες έχουν πάνω από h αναφορές. Χρησιμοποιούνται 2 δείκτες, το h1 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες σε βασικό επιστημονικό τομέα (π.χ. Life Science and Medicine) και το h2 που αφορά τις εργασίες που χαρακτηρίζονται ως ανήκουσες MONO σε συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (π.χ. Medicine). Οι δύο δείκτες συναθροίζονται (μέσος όρος) με βάρος διπλάσιο στον h2.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...