253
Το κομβόι όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο. Αποδείχτηκε ότι ήταν εικόνα από βιντεοπαιχνίδι | Υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας

Εικόνα από βιντεοπαιχνίδι οι «αποδείξεις» της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 08:25
Το κομβόι όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο. Αποδείχτηκε ότι ήταν εικόνα από βιντεοπαιχνίδι
|Υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας

Εικόνα από βιντεοπαιχνίδι οι «αποδείξεις» της Ρωσίας ότι οι ΗΠΑ βοηθούν το ISIS

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 08:25

Η «αποκάλυψη» την Τρίτη από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να εγκαταλείψουν τη Ράκκα, την άτυπη πρωτεύουσα των τζιχαντιστών, προκάλεσε αίσθηση.

Ωστόσο μερικές μόνο ώρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι «αδιάψευστες ενδείξεις» που έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα, περιείχαν τελικά και μία εικόνα από πολεμικό βιντεοπαιχνίδι! Face news; Μάλλον.

Το ρωσικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι οι εικόνες που είχε δώσει στη δημοσιότητα δείχνουν ένα κομβόι μαχητών να εγκαταλείπει τη Ράκκα ανενόχλητο και με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων – ήταν, κατά τη Μόσχα, μια ατράνταχτη απόδειξη του «ύποπτου» ρόλου των ΗΠΑ στη Συρία.

Ωστόσο μία από τις φωτογραφίες αποδείχτηκε ότι προέρχονταν από το παιχνίδι «AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron», όπου ο παίκτης ελέγχει ένα τροποποιημένο C-130 με πυροβόλα διαφόρων ειδών.

Δεν ήταν η μόνη προβληματική φωτογραφία: Αλλες τέσσερις φωτογραφίες προέρχονται από βίντεο του Ιουνίου του 2016 που δείχνει τον ιρακινό στρατό να επιτίθεται στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ρωσική ομάδα που ελέγχει την ακρίβεια των πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία, που προέρχεται από διαφημιστικό βίντεο για το παιχνίδι, ανέβηκε από «λάθος» υπαλλήλου του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου. Φαίνεται όμως ότι αυτός που έκανε το «λάθος» ήταν αρκετά προσεκτικός καθώς επεξεργάστηκε την εικόνα για να αφαιρέσει ενδείξεις του παιχνιδιού.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις εικόνες «αδιάψευστες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα καλύπτουν μονάδες του ΙΚ για να ανασυγκροτηθούν και να προωθήσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή». Κατηγόρησε ακόμη τις αμερικανικές δυνάμεις ότι πραγματοποιούν αεροπορικές επιχειρήσεις για να παρεμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο δικό τους έργο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...